Stemmetrick afskar Sverigedemokraterna

Sveriges Riksdags nye kontroversielle parti Sverigedemokraterna blev ikke tungen på vægtskålen i formandsvalg. Rød-grøn blok stregede to mandater ud.

Takket være bl.a. et oppositionsmedlems toiletbesøg sikrede den borgerlige alliances kandidat, Per Westerberg, sig i går formandsposten i Sveriges Riksdag – uden stemmer fra Sverigedemokraterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: 75906 FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Én var på toilettet, én var i udlandet, og én brød parti-linjen og vupti, så var balladen undgået.

Afstemningen om formandsposten i den svenske Riksdag endte i går eftermiddag med, at den borgerlige mindretalsregering - der er to mandater fra et flertal - alligevel fik sin kandidat valgt. Til og med skete det uden, at de 20 mandater fra det kontroversielle nye parti Sverigedemokraterna blev tungen på vægtskålen, sådan som der ellers var lagt op til i det dramatiske forspil.

Statsminister Fredrik Reinfeldt annoncerede for flere dage siden sin partifælle, tidligere riksdagsformand Per Westerberg, som den borgerlige alliances kandidat. Den rød-grønne blok med Socialdemokraterna i front flankeret af Miljöpartiet og Vänsterpartiet havde tidlige tilkendegivet, at de ikke ville opstille en modkandidat, men torsdag vendte de på en tallerken og besluttede at opstille socialdemokraten Kent Härstedt.

Banen kridtet op

Hermed var der linet op til konfrontation, og til at Sverigedemokraterna ville få de afgørende stemmer, eller vågmesterrollen - som det kaldes hinsidan.

Ingen af blokkene ville trække sig. De borgerlige med henvisning til, at de udgør Riksdagens største blok. Socialdemokraterna med henvisning til, at de er Riksdagens største parti. Lige så lidt var nogen af parterne vilde med at få valgt deres kandidat på Sverigedemokraternas stemmer.

Sådan stod fronterne, da riksdagsmedlemmerne i går indledte afstemningen, der foregik skriftligt og hemmeligt.

Én efter én puttede medlemmerne deres kuvert i stemmeurnen, men kort før havde én af Vänsterpartiets folk ganske pludseligt måttet træde af på naturens vegne og manglede således i salen. Det samme gjorde ét af Socialdemokraternas medlemmer, der er i USA. Og da stemmerne blev talt op, viste tallene, at Moderaternas Per Westerberg var blevet valgt med 194 stemmer mod 153, hvilket betød, at et medlem fra den rød-grønne blok havde stemt på regeringens kandidat.

»Jeg ved ikke, hvem der stemte på den borgerlige kandidat,« sagde Socialdemokraternas leder, Mona Sahlin, efter afstemningen.

Også i afstemningen til viceformandssæderne kom Sverigedemokraterna til kort. Her dukkede pludselig to blanke stemmer op, hvilket betød, at posten gik til Miljöpartiet og den sidste viceformandspost til Socialdemokraterna.

I dag præsenterer statsminister Fredrik Reinfeldt sin nye regering.