Stefan Löfven åbner for bred koalitionsregering: »Alternativet er at give magten til Sverigedemokraterna«

Sveriges statsminister, socialdemokraten Stefan Löfven, åbner for at danne bred koalitionsregering efter valget, så det indvandringskritiske parti Sverigedemokraterna ikke får magten. På hospitaler over hele verden har forskere fundet en ny superbakterie, der er resistent over for antibiotika. Stormen Gordon udløser orkanvarsel på USA's golfkyst. Få overblik over nattens nyheder her.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven (S), åbner for en koalitionsregering, hvis ingen af blokkene får flertal ved valget til Riksdagen på søndag. Arkivfoto fra 19. juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY

Blokpolitikken hæmmer udviklingen i Sverige, mener Löfven, der mandag aften deltog i en debat på svensk TV4.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven (S), åbner igen for en koalitionsregering, hvis ingen af blokkene får flertal ved valget til Riksdagen på søndag.

I en kronik i Dagens Nyheter skriver han, at »alternativet er at give magten til Sverigedemokraterna (SD), et racistisk parti med nazistiske rødder«.

Mandag aften gentog han budskabet under en udspørgning af svenske partiledere på TV4 seks dage før valget.

»Jeg har længe talt om, at jeg synes, at blokpolitikken hæmmer Sveriges udvikling,« sagde han.

Socialdemokraten Stefan Löfven leder en rødgrøn koalition sammen med det lille parti Miljöpartiet (MP).

Han påpeger, at hans regering har formået at lave mange aftaler hen over midten om blandt andet energipolitik, forsvar og klima.

Statsministeren mener, at dette viser, at partierne i Riksdagen er klar til at samarbejde bredt.

Det er ikke første gang, at Löfven bejler til højre for støtte. Tidligere har han åbnet for et samarbejde med Centerpartiet (C) og Liberalerna (L).

Den borgerlige alliance, der består af Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna (KD) og Moderaterna (M), har dog imidlertid gjort det klart, at den ikke vil støtte en rødgrøn regering.

Det gentog den borgerlige statsministerkandidat, leder af Moderaterna Ulf Kristersson, på TV4 mandag aften.

Her blev han spurgt, om han kan støtte Löfven som statsminister, hvis de rødgrønne bliver større end den borgerlige alliance.

»Absolut ikke. Alliancen er Sveriges absolut bedste regeringsalternativ,« svarede han.

»Vi er væsentligt større end Socialdemokraterna, som virker til at ville regere på egen hånd - eller i hvert fald betale enhver pris for selv at få statsministerposten,« lød det videre fra Ulf Kristersson.

Lederen af Kristdemokraterna, Ebba Busch Thor, er enig i denne linje og siger, at Socialdemokraterna skal betragtes som et ensomt regeringsalternativ.

Det svenske socialdemokrati var i årtier et af Europas største, men et gennemsnit af meningsmålingerne op til valget 9. september viser, at kun godt 24 procent vil stemme på partiet.

/ritzau/TT

 

Studie: Resistent bakterie spreder sig på alverdens hospitaler

På hospitaler over hele verden har forskere fundet en ny superbakterie, der er resistent over for antibiotika.

En superbakterie, der er resistent over for alle kendte antibiotika, og som kan forårsage alvorlige infektioner og sågar døden har på uopdaget vis spredt sig på hospitalsafdelinger over hele verden.

Sådan lyder en advarsel fra en gruppe forskere i Australien.

Advarslen kommer, efter at forskere fra University of Melbourne har fundet tre varianter af den multiresistente bakterie i prøver fra ti lande, herunder flere europæiske lande. Det er ikke oplyst, hvilke lande der er tale om.

»Vi begyndte med at tage prøver i Australien, men foretog også et globalt øjebliksbillede. Vi fandt ud af, at den (bakterien) findes i mange lande og på mange institutioner over hele verden,« siger Ben Howden, direktør på mikrobiologisk laboratorium på Melbourne University.

Bakterien hedder Staphylococcus epidermidis (stafylokokker, red.) og er i familie med den mere kendte og mere dødelige MRSA-bakterie.

»Den kan være dødelig, men den findes oftest hos patienter, der i forvejen er meget syge og indlagt på hospitalet. Den kan være svær at udrydde, og infektionerne kan være alvorlige,« forklarer Ben Howden.

Hans hold af forskere har undersøgt hundredvis af prøver af Staphylococcus epidermidis fra 78 hospitaler rundt om i verden.

De har fundet ud af, at dele af bakterien har lavet en mindre ændring i bakteriens dna. Ændringen gør bakterien resistent over for de to mest anvendte typer af antibiotika, som ofte bruges til behandling af infektioner på hospitaler.

»Disse to antibiotika er ikke relaterede, og man ville derfor ikke forvente, at en mutation ville medføre, at begge typer fejlede,« siger ph.d.-studerende ved Doherty Institute i Melbourne Jean Lee, der er medforfatter til undersøgelsen.

Mange af de mest effektive typer af antibiotika er ofte ekstremt dyre og endda giftige. Og holdet bag undersøgelsen vurderer, at brugen af flere præparater på en gang for at modvirke resistens måske ikke engang vil virke.

Forskerne vurderer, at superbakterien spredes hurtigt på grund af den udbredte anvendelse af antibiotika på intensivafdelinger, hvor patienterne er mest syge, og stærke lægemidler ordineres rent rutinemæssigt.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har længe advaret om, at overdreven brug af antibiotika kan føre til nye, multiresistente bakterier.

/ritzau/AFP

 

USA-kender: Gifford udfordres i rollen som outsider i valg

Tidligere amerikansk ambassadør, Rufus Gifford, har brugt sine evner for fundraising i valgkamp.

De mange år, som den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark Rufus Gifford har tilbragt i udenlands, risikerer at blive en ulempe, når vælgerne skal sætte krydser i delstaten Massachusetts tirsdag.

Det vurderer Anders Agner Pedersen, der er redaktør på netmediet Kongressen.com. Tirsdag afholdes der primærvalg i tredje valgdistrikt, hvor Gifford stiller op mod ni andre kandidater.

»Udfordringen for Rufus Gifford er, at han stadig er en outsider. Han er kommet tilbage til sin hjemstat, Massachusetts, efter han har været tre og et halvt år her i Danmark.«

»Så har han også været vant til at arbejde alle mulige andre steder end hjemme i Mass,« siger han.

Han påpeger, at der kan være vælgere, der ikke har fået øje på ham eller lært ham at kende.

Valgstederne åbner klokken 07.00 lokal tid og lukker igen klokken 20.00.

Løber Gifford med sejren bliver han med al sandsynlighed medlem at underhuset i den amerikanske kongres, Repræsentanternes Hus, påpeger redaktøren.

»Det distrikt, han er opstillet i, er så blåt og stensikkert demokratisk, at der ikke er andet end sporadisk republikansk modstand. Det er et distrikt, der har tradition for at vælge demokrater,« siger Anders Agner Pedersen.

Det er særligt én kandidat, Daniel Koh, der giver Gifford kamp til stregen. Han ligger ifølge redaktøren nummer et i de nyeste prognoser. Gifford er nummer to.

Koh har tidligere været stabschef for borgmesteren i Boston og har bevæget sig mere i lokalpolitik end sin modstander. Men Gifford kan have et andet trick i ærmet, påpeger redaktøren.

»I 2012 stod han (Gifford, red.) i spidsen for præsident Obamas fundraising, og de slog alle rekorder, hvor han var med til at indsamle over en milliard dollar. Det er helt udenfor nummer. Det er aldrig set hverken før eller siden.«

»De evner har han også taget med ind valgkampen nu. Han fundraiser på niveauer, som de andre overhoved ikke er i nærheden af at kunne matche,« siger Anders Agner Pedersen.

Giffords massive tilstedeværelse på flere platforme i den afsluttende fase kan være en fordel. Det kan påvirke de sidste vælgere, der endnu ikke har besluttet sig, vurderer redaktøren.

/ritzau/

 

Lederen af det Taleban-tilknyttede netværk Haqqani er død

Haqqani-netværkets grundlægger og leder, Jalaluddin Haqqani, er død, oplyser den militante gruppe Taleban.

Lederen af Haqqani-netværket, som er tilknyttet den militante gruppe Taleban, er død.

Det oplyser afghansk Taleban. Den ekstremistiske gruppe oplyser videre, at Haqaani er død efter længere tids sygdom.

»I sine sidste år gennemlevede han en lang periode med sygdom,« oplyses det.

Jalaluddin Haqqani blev 79 år. Han grundlagde netværket i 1970'erne og fungerede i mange år som gruppens øverste leder.

For nogle år siden overgav han en del af lederskabet til sin søn Sirajuddin Haqqani. Sønnen er nu næstkommanderende i afghansk Taleban.

/ritzau/AFP

 

Stormen Gordon udløser orkanvarsel på USAs golfkyst

Den tropiske storm ramte dele af Florida mandag og forventes tirsdag at tage til i styrke på sin tur mod vest.

Den tropiske storm Gordon ramte mandag dele af den amerikanske delstat Florida og forventes tirsdag at udvikle sig til en orkan, når den bevæger sig mod vest til den centrale del af golfkysten.

Særligt kystområder i delstaten Mississippi ventes at blive ramt hårdt sent tirsdag. Derfra vil orkanen bevæge sig ind i landet i løbet af onsdag.

Ifølge det amerikanske orkancenter lå Gordon cirka 530 kilometer fra Mississippi-flodens udmunding i Den Mexicanske Golf klokken 23 mandag aften lokal tid.

Et orkanvarsel er blevet udsendt for en stor del af Mississippis og Alabamas kystområde.

Det ventes, at der kan falde op mod 20 centimeter regn i nogle egne af golfstaterne i løbet af torsdag.

Det amerikanske orkancenter oplyser, at Gordon kan resultere i "livstruende" oversvømmelser på dele af golfkysten.

Vandstanden ventes således at stige med op til halvanden meter flere steder.

»De største vandstandsstigninger vil forekomme langs kysten omkring og øst for stedet, hvor stormen går i land,« skriver USA's nationale orkancenter.

Guvernør i Louisiana John Edwards valgte mandag at erklære undtagelsestilstand for delstatens kystområde.

Det skete, selv om delstaten ligger umiddelbart uden for det område, der er omfattet af orkanvarslet.

»Denne storm har alle muligheder for at bevæge sig længere i vores retning,« sagde John Edwards på et pressemøde mandag.

/ritzau/AP

 

Voldsom tyfon forhindrer hundredvis af flyafgange i Japan

Kraftige vindstød og store nedbørsmængder går tirsdag ud over både fly- og togtrafik i store dele af Japan.

En kraftfuld tyfon ledsaget af store nedbørsmængder betyder, at flere end 500 flyafgange er blevet aflyst i Japan tirsdag.

De japanske vejrtjenester advarer om oversvømmelser, kraftige vinde, høje bølger og skybrud i store dele af landet.

Tyfonen Jebi forventes at gå i land på den sydvestlige ø Shikoku eller halvøen Kii omkring klokken 12 lokal tid.

Omkring klokken otte tirsdag morgen lå stormens øje cirka 90 kilometer sydvest for Shikoku. Herfra flytter den sig mod nordvest med 35 kilometer i timen med vindstød på op mod 216 kilometer i timen.

Den japanske vejrtjeneste forventer op mod 500 millimeter regn i Tokai-regionen og omkring 400 millimeter i Kinki- og Kanto-regionerne, inklusive hovedstaden, Tokyo, onsdag morgen.

I juli kostede store nedbørsmængder, oversvømmelser og jordskred i landet 226 mennesker livet, mens yderligere ti blev meldt savnet.

Det var den værste vejrkatastrofe i mere end 30 år i Japan.

/ritzau/dpa

 

Præsident Kagames regeringsparti står til storsejr i Rwanda

FPR står til at få 70 procent af stemmerne ved Rwandas parlamentsvalg. Seks millioner ventes at have stemt.

Rwandas præsident Paul Kagames parti, Rwandas Patriotiske Front (FPR), ser som ventet ud til at komme styrket ud af mandagens parlamentsvalg.

Således står regeringspartiet til at få 70 procent af stemmerne ved valget. Det svarer til, at FPR sammen med partiets allierede står til at få 53 af parlamentets 80 pladser.

Det viser foreløbige tal fra valgmyndighederne i landet.

De resterende 27 pladser er forbeholdt kvinder, unge og handicappede. Disse vælges af særlige råd og nationale udvalg.

Lederen af Rwandas Demokratiske Grønne Parti, Frank Habineza, håber, at partiet får mindst ti pladser i parlamentet.

»Trods adskillige udfordringer har vores parti momentum over hele landet. Vi håber at vinde mindst ti pladser,« siger han.

Rwandas Demokratiske Grønne Parti er det eneste kritiske oppositionsparti, der har fået lov til at stille op til valget.

Ved sidste års præsidentvalg sikrede Frank Habineza sig blot 0,45 procent af stemmerne. Under valgkampen var der strenge restriktioner for oppositionspartier, der kun blev givet tre uger til at føre valgkamp.

Mandag åbnede valgstederne klokken syv om morgenen lokal tid og lukkede klokken fem om eftermiddagen.

»Valgdeltagelsen er så høj, som vi forventede, og valget blev gennemført fredeligt. I alt forventer vi, at over seks millioner vælgere vil stemme, herunder mange unge, som stemmer for første gang,« siger formand for landets valgkommission Charles Munyaneza.

I stedet for at stemme på individuelle kandidater stemmer de rwandiske vælgere på partier, som derefter vælger, hvilke kandidater der skal i parlamentet.

Det var ventet, at et stort flertal af vælgerne i Rwanda endnu en gang ville pege på Paul Kagames regeringsparti.

Han var kun 36 år, da hans oprørsgruppe, Rwandas Patriotiske Front, stoppede ekstremistiske hutustyrker efter folkedrabet i 1994. Folkedrabet kostede 800.000 mennesker - hovedsageligt tutsier - livet.

Rwandas Patriotiske Front blev siden omdannet til det tutsidominerede parti.

Paul Kagame har i praksis styret Rwanda siden 1994, men blev først formelt valgt til præsident i 2003. Han blev genvalgt for yderligere syv år i 2010 og derefter igen sidste år. Her vandt han 98 procent af stemmerne.

/ritzau/AFP

 

Terningspil udviklede sig til skyderi i USA: Otte er såret

Mindst en person er i kritisk tilstand og en anden i livsfare efter et skyderi i Californien søndag aften

Et spil terninger udviklede sig sent søndag aften lokal tid til et voldsomt skyderi i et lejlighedskompleks i San Bernadino, Californien.

Otte mennesker blev ramt af skud, heraf er tre personer alvorligt kvæstet.

Det oplyser politiet ifølge nyhedsbureauet AP.

En ransagning af huset har vist, at der under tumulten blev affyret både pistoler og rifler. Men politiet mangler fortsat et motiv til skyderiet.

»De fleste af vidnerne er ikke samarbejdsvillige, så vi er ikke rigtig sikre på, hvad der er sket forud for skyderiet,« siger polititalsmand Sadie Albers.

De tilskadekomne tæller syv voksne og en 17-årig dreng, der er i kritisk tilstand.

Ifølge AP er en person i livsfare. CNN skriver, at to af de tilskadekomne er i livsfare.

Politiet oplyser, at der er meget bandekriminalitet i området, men at det endnu er for tidligt at sige, om søndagens skyderi har relationer hertil.

Der er endnu ingen anholdte i sagen.

»Jeg kan fortælle jer, at adskillige skud er blevet affyret, men jeg vil ikke gætte på hvor mange. Vi har taget nogle personer med på stationen, som forhåbentlig kan kaste lys over sagen,« lyder det fra politiinspektør Richard Lawhead.

Alysa Marie, der bor i nærheden af lejlighedskomplekset, fortæller til CNN, at hun hørte mellem 15 og 20 skud blive affyret.

»Cirka fem minutter efter (skyderiet red.) begyndte en helikopter at cirkulere rundt over vores gade. Over en højtaler blev der sagt, at de skulle smide deres våben og lade folk komme i sikkerhed,« fortæller Alysa Marie.

En anden, unavngiven nabo fortæller, at der kort efter skyderiet ankom op mod ti ambulancer til stedet.

/ritzau/