Stefan Löfven: Den perfekte udfordrer

I dag går svenskerne til valg. Den rødgrønne blok har haft en solid føring i meningsmålingerne, siden Stefan Løfven tog over og skabte ro i det uroprægede Socialdemokraterna. Men på det seneste er meningsmålingerne begyndt at flytte sig i borgerlig retning, og det har skabt håb for den siddende statsminister, Moderaternas Fredrik Reinfeldt.

Stefan Löfven, leder af Socialdemokraterna i Sverige. Foto: Jessica Gow Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stefan Löfven ville faktisk slet ikke være formand og statsministerkandidat for Socialdemokraterna. Han var glad for sit job som formand i LO-forbundet IF Metall, og det store kriseramte arbejderparti lignede i de år en hvepserede, man ikke skulle stikke hånden ind i frivilligt.

Problemet var bare, at mange andre i toppen af partiet og fagbevægelsen ville have ham. Han blev set som den politiske leder, der havde mulighed for at samle et parti, der var ramt af skandaler, og som på mindre end otte år har haft fire forskellige partiformænd. De havde brug for den tillidsvækkende og stærke smed.

Efter et møde i LO-toppen sagde han til sidst »ja tak«. Det var i januar 2012. Siden er det gået fremad for den rødgrønne blok, selv om Socialdemokraterna er sunket dybt og i nogle målinger står til at få det dårligste valg nogensinde.

Når Stefan Löfven omtales som den socialdemokratiske »drømmekandidat«, er det, fordi han med sin opvækst i en pleje-familie nord for Stockholm, sin uddannelses som svejser og sin karriere i fagbevægelsen er inkarnationen af en mønsterbryder. Et resultat af hvad det svenske velfærdssamfund formår.

Enkle budskaber

Den historie forsøger den socialdemokratiske kampagne bestemt ikke at skjule:

»Da jeg kom til min plejefamilie, havde jeg intet, men gennem de åbne arme, som mødte mig, fik jeg alt,« lyder det fra Stefan Löfven i en video på partiets hjemmeside.

Fra børnehjem til statsministerbolig. Fra tillidsmand til partiformand. Det er social arv, der brydes eftertrykkeligt.

Det er første gang, at de svenske socialdemokrater henter en formand fra fagbevægelsens rækker. Stefan Löfven har ingen parlamentarisk erfaring og sidder ikke i Riksdagen. Til gengæld har han en tillidsvækkende facon og har været i stand til at samle partiet op til valget med et enkelt budskab:

Otte år med Fredrik Reinfeldt og Nya Moderaterna er nok. Skattelettelser og privatiseringer har ødelagt Sverige og er årsagen til, at ledigheden er steget, og at svenske elever klarer sig dårligt i PISA-målingerne.

Det socialdemokratiske valgprogram byder derfor på skattestigninger, en tilbage-rulning af nogle af Reinfeldts tiltag og en milliardindsprøjtning til en bred vifte af offentlige kasser.

Stefan Löfven har stadig et pænt forspring, men den borgerlige alliance haler ind, og Fredrik Reinfeldt vinder TV-duellerne mellem de to.