Statuer er blevet væltet på stribe i USA. Nu er tendensen kommet til Sydamerika

De spanske erobrere ødelagte aztekernes og inkaernes templer, da de kom til Mexico i 1500-tallet. Nu giver det indfødte folk i Colombia igen.

Statuer er verden over blevet væltet for at gøre op med landes fortid med slaveri og kolonisering. Her ligger statuen af Sebastián de Belalcazar væltet, efter indfødte colombianere har hevet statuen ned med reb i byen Popayán. Fold sammen
Læs mere
Foto: Julian Moreno/AFP/Ritzau Scanpix

Politiet ser på, mens det indfødte folk i Colombia hiver i reb, som vælter en rytterstatue på toppen af den colombianske by Popayán. Folket jubler af glæde og løber over til statuen, idet den vælter. En stiller sig oven på statuen og flager med det indfødte Misak-folks flag.

Indfødte colombianere væltede onsdag en statue af den spanske erobrer Sebastián de Belalcázar i den sydvestlige by Popayán. Sebastián de Belalcázar grundlagde byen Popayán i 1537 og har grundlagt flere koloniserede byer i Sydamerika, blandt andet Quito, Ecuadors hovedstad.

Ifølge Misak-folkets ledere var statuen et symbol på 500 år med folkedrab og slaveri i Colombia. Og derfor skulle statuen fjernes.

I forbindelse med Black Lives Matter-protesterne i USA begyndte demonstranter i juni at vælte statuer af kontroversielle figurer fra den amerikanske borgerkrig. Tendensen bredte sig over hele landet og videre til blandt andet Storbritannien, Belgien og Canada. Og nu kræver det colombianske Misak-folk samme validering af landets monumenter.

Misak-folket er en gruppe af indfødte colombianere, som typisk bor i Andesbjergene. De anklager Sebastián de Belalcázar for at være skyldig i adskillige forbrydelser mod det indfødte folk, herunder for at stjæle deres land, voldtægt, slaveri og folkedrab.

»Vi, det indfødte colombianske folk står her i dag 485 år efter. Vi kræver retfærdighed for vores forfædre, de tusinder af indfødte, som kæmpede blodige krige,« lyder det i en erklæring fra det indfødte Misak-folk, skriver det colombianske medie El Tiempo.

Byens borgmester var derimod ikke glad for det indfødte folks beslutning om at vælte statuen. Ifølge ham var det »en voldshandling mod et symbol på en multikulturel by«.