Stasi var involveret i diskoteksterror

I 1986 blev tre dræbt og 230 såret ved et terrorangreb mod diskoteket La Belle i Vestberlin. Nye dokumenter viser, at også Østtysklands efterretningstjeneste Stasi deltog i planlægningen.

Forskere har offentliggjort et dokument fra Stasi fra 1987 der viser, at Stasi detaljeret vidste, hvad aktionen her på la belle i 1986 gik ud på. Fold sammen
Læs mere
Foto: WOLFGANG KUMM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 5. april 1986 eksploderede en bombe i diskoteket La Belle i Vestberlin. Tre blev dræbt og 230 såret. Nye dokumenter fra Stasi-arkivet viser, at aktionen ikke kun var udført af libyske agenter, men at Stasi også var involveret.

La Belle blev ofte besøgt af amerikanske soldater, og USAs præsident Ronald Reagan opfattede det som et angreb også mod USA. Det var en bombe placeret under et bord på diskoteket, der eksploderede, og mange af de sårede og to af de dræbte var amerikanere. Reagan pegede på Libyen og dets leder Gaddafi som ansvarlig, og han beordrede derfor et angreb på Libyens hovedstad Tripoli og byen Benghazi ti dage senere.

Dette angreb dræbte ca. 30 soldater og 15 civile, herunder Gaddafis datter.

I mange år har man debatteret, hvem der stod bag angrebet og en undersøgelse i 2001 bekræftede Reagans formodning, at Gaddafi var den hovedskyldige. Dokumentationen var overbevisende, for man havde en meddelelse fra Libyen til den libyske ambassade i Østberlin, hvor ambassadens folk blev lykønsket med angrebet.

Man fandt imidlertid i første omgang ikke de mennesker, der i praksis havde udført terroren og der var til stadighed rygter om, at andre end libyske sikkerhedsfolk og diplomater var involveret i aktionen. Da Muren faldt og dele af Stasis arkiv blev fundet, kunne tyske myndigheder dog afdække, at en ansat ved den libyske ambassade ved navn Musbah Abdulghasem Eter sandsynligvis var involveret. Eter og fire andre libyere blev fanget og en retssag løb af stabelen fra 1996 og i 2001 blev Eter og de andre dømt for deres aktion med domme på 12 til 14 års fængsel.

Angrebet i 1986 kom i en periode, hvor der var voldsomme terrorangreb i Europa som f.eks. angrebet i København i 1985, der ramte North Western Airlines og synagogen. Men også mange andre civile mål i Europa blev i disse år mål for terrorister fra Libyen og Iran, der sammen med palæstinensiske grupper repræsenterede en alvorlig fare.

Tyske medier skriver, at forskere fra Freien Universität Berlin i Stasi-arkiverne har fundet dokumenter, som viser, at Stasi var involveret i angrebet. Forskere har offentliggjort et dokument fra Stasi fra 1987 der viser, at Stasi detaljeret vidste, hvad aktionen gik ud på. Stasi vidste således, at at den libyske ambassade havde smuglet våben ind i Vestberlin i en diplomatbil.

Sagen viser sammen med andre nyere oplysninger, at vestmagterne i 1970erne og 1980erne ikke blot var oppe imod terrorister fra Mellemøsten og nationale terrorgrupper som 2. Juni Bevægelsen, Rote Armee Fraktion, Action Directe og Blekingegadebanden, men at disse grupper blev hjulpet af bl.a. Østtyskland, østeuropæiske efterretningstjenester og Cuba.