Stars & Stripes vajer atter over Havana efter 54 år

Fredag blev det amerikanske flag hejst over USAs ambassade i den cubanske hovedstad for første gang i 54 år.

USAs udenrigsminister John Kerry og andre honoratiores ser til, mens det amerikanske flag hejses ved den genåbnede ambassade i Havana. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

CUBA: Som et symbol på det forbedrede forhold mellem USA og Cuba hejser den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, fredag det amerikanske flag over den amerikanske ambassade i Havana, skriver Reuters.

Det sker fire uger efter, at USA og Cuba formelt genoptog de diplomatiske relationer og opgraderede de diplomatiske missioner på deres ambassader.

Cubanske diplomater hejste allerede det blå, hvide og røde cubanske flag i Washington 20. juli, men amerikanerne har ventet, indtil det var muligt for John Kerry at rejse til Havana for at bistå ceremonien.

Og i nattens løb er der blevet skrevet »Den amerikanske ambassade« ved siden af det amerikanske segl ved indgangen til ambassaden i den cubanske hovedstad.

Inden afrejsen til Cuba udtalte John Kerry ifølge Reuters, at man kun lige er begyndt at normalisere forholdet mellem Cuba og USA:

»Flere vil rejse til og fra Cuba. Flere familier vil blive genforenet, og forhåbentlig vil den cubanske regering selv tage initiativer til, at den proces kommer i gang,« lød det fra udenrigsministeren.

Selv om de diplomatiske forbindelser nu officielt er blevet forbedret, er der stadig lang vej, før forholdet mellem de to lande er helt normalt. Cuba ønsker, at USA hæver de økonomiske sanktioner mod landet, og at amerikanerne fjerner deres flådebase i Guantanamo.

Den amerikanske ambassade blev lukket i 1961, da forholdet til Cuba under Eisenhowers regering var på frysepunktet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rolando Pujol.

Omvendt vil amerikanerne presse cubanerne til styrke menneskerettighederne, ligesom man kræver ejerskabet over de amerikanske ejendomme, som blev nationaliseret efter revolutionen i Cuba i 1959.

John Kerry er den første amerikanske udenrigsminister i 70 år, der besøger Cuba Han rejser sammen med flere medlemmer af kongressen og tre amerikanske soldater, der sænkede flaget over ambassaden tilbage i 1961.

John Kerry holdt sin tale delvist på spansk til ære for de cubanske værter under åbningen af ambassaden. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADALBERTO ROQUE.

Forhenværende præsident Dwight D. Eisenhower stoppede de diplomatiske forbindelser med Havana kort efter revolutionen i 1959, hvor Che Guevara tog magten i Cuba.

Den amerikanske ambassade var helt lukket i Havana fra 1961 til 1977, hvor en del af ambassaden blev genåbnet.

Indtil videre betyder de forbedrede diplomatiske forbindelser mellem Cuba og USA, at diplomater igen kan rejse mellem de to lande uden problemer.