Stamceller kan være gennembrud i behandlingen af sklerose: »Det føles som et mirakel«

Transplantation af stamceller kan være en »game changer« i behandlingen af den kroniske sygdom multipel sklerose. Det fastslår flere læger på baggrund af resultaterne i et internationalt forsøg.

Lige nu er omkring 16.000 danskere ramt af den kroniske sygdom, som angriber centralnervesystemet og kan være stærkt invaliderende. Fold sammen
Læs mere

I et internationalt forsøg er det ved hjælp af stamcellebehandling og kemoterapi lykkedes at forbedre symptomerne og stoppe den kroniske og invaliderende sygdom multipel sklerose.

»Det føles som et mirakel,« siger den 36-årige Louise Willetts til BBC, som har fulgt hende, siden hun i 2015 fik den nye behandling med stamceller.

»Multipel sklerose styrede mit liv, og jeg levede i frygt for det næste tilbagefald,« fortæller kvinden, som fik sygdommen som 28-årig, men i dag er ved godt helbred.

Den nye behandling – som stadig er på forsøgsstadiet – bruger en kombination af stamcelletransplantation og kemoterapi:

Kemoterapien ødelægger de defekte dele af immunforsvaret, hvorefter patienten modtager en transplantation af blod og raske stamceller taget fra patientens rygmarv for at genopbygge immunforsvaret.

Ifølge professor John Snowden er der tale om et gennembrud i behandlingen af multipel sklerose:

»Vi er begejstrede over resultaterne – de er en »game changer« for patienter med behandlingsresistent og invaliderende multipel sklerose,« siger professoren, som er afdelingsleder for blod- og knoglemarvstransplantation på Sheffield Royal Hallamshire Hospital, til det britiske medie.

Også neurolog på Royal Hallamshire Hospital, professor Basil Sharrock er imponeret over de foreløbige resultater, som han kalder »de bedste, jeg har set i noget forsøg om multipel sklerose«.

Danmark er et af de lande i verden, der har den højeste forekomst af multipel sklerose, som er en kronisk sygdom, der angriber forskellige dele af centralnervesystemet – hjerne og rygmarv – og som selv hos yngre patienter kan medføre betydelig invaliditet.

Lige nu har knap 16.000 danskere diagnosen multipel sklerose, skriver Scleroseforeningen på sin hjemmeside, og antallet er fordoblet siden 1998. Cirka to ud af tre er kvinder.

Dermed kan den nye behandling potentielt komme mange danske patienter til gode.

Det er dog uvist, hvornår – og om – behandlingen vil blive tilgængelig for danske patienter.

De britiske læger fastslår samtidig over for BBC, at behandlingen ikke er egnet til alle patienter med multipel sklerose, og at processen kan være opslidende, idet den involverer kemoterapi og isolation på hospitalet.

Transplantationen kommer til at koste omkring en kvart million, hvilket ifølge det britiske medie svarer til den pris, man årligt betaler for en del af den medicin, man bruger i behandlingen af multipel sklerose.

Lederen for forskningsafdelingen i Multipel Sclerosis Society i England, Susan Kohlhaas, fortæller dog til BBC, at behandlingen »snart vil blive anerkendt som en etableret behandling i England«.