Stærk medvind til manden, der vil slå Merkel

Forrygende meningsmålinger til kanslerkandidaten Martin Schulz puster nyt liv i socialdemokratiske drømme. Kan ’Schulz-effekten’ holde frem til efterårets tyske valg?

Presset Merkel afviser flygtningeloft GERMANY-ELECTION/SPD
Den tyske socialdemokrat Martin Schulz flyver højt i aktuelle meningsmålinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNIBAL HANSCHKE

BERLIN:  De tyske socialdemokrater suser forbi Angela Merkels CDU og skaber spænding om udfaldet af det tyske forbundsdagsvalg i september.

En aktuel meningsmåling foretaget af analyseinstituttet INSA viser et knap forspring til SPD på 31 pct. af stemmerne, mens CDU går tre procentpoint tilbage og lander på 30 pct. af stemmerne.

Tallene udløser eufori hos tyske socialdemokrater. Ikke siden den tidligere kansler Gerhard Schröder stod i spidsen for SPD, har de tyske socialdemokrater ligget foran CDU i meningsmålingerne.

Fremgangen skyldes en enkelt mand, der i øjeblikket sørger for eufori hos de tyske socialdemokrater. Meget tyder nemlig på, at den tidligere formand for Europaparlamentet og nykårede kanslerkandidat Martin Schulz har godt fat i  vælgerne forud for efterårets valg. Tyske medier beretter om en decideret »Schulz-effekt«, der må vække bekymring hos kristendemokraterne.

I en lettere overraskende vending meddelte den tidligere vice-kansler og SPD-formand Sigmar Gabriel for nylig, at han overlader posten som kanslerkandidat og formandskabet for SPD til Martin Schulz. Og det er den udskiftning, der har givet SPD medvind i meningsmålingerne.

»Beslutningen om at pege på Schulz har vendt stemningen til fordel for SPD«, siger INSA’s analysechef Hermann Binkert til avisen BILD.

Martin Schulz har skudt valgkampen i gang med et program, der fokuserer på at øge den sociale retfærdighed i Tyskland. Fra konservative politikere lyder der nu forstærket kritik af Schulz, der beskyldes for at styrke det indvandringskritiske højreparti Alternative für Deutschland.

»Når man som Schulz siger, at det står uretfærdigt til her, så taler man som AFD og gør dem stærkere«, siger CDU-politikeren Julia Klöckner ifølge Die Welt til avisen Passauer Neue Presse.

Ikke desto mindre er både Alternative für Deutschland og venstrepartiet Die Linke gået tilbage i meningsmålinger efter offentliggørelsen af Schulz’ kanslerkandidatur.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland

En anden meningsmåling foretaget af Deutschlandtrend viste for nylig, at godt hver anden tysker foretrækker Schulz som kansler frem for Angela Merkel. Blot 34 pct. af de adspurgte ønsker Merkel som kansler.