Stadig ikke venner: Trump har ikke ønsket Merkel tillykke med valgsejr

Mere en 48 timer efter Angela Merkel genvandt det tyske kansler-embede, har præsident Donald Trump endnu ikke ønsket hende tillykke med titlen.

Arkivfoto. 48 timer efter Angela i søndags blev genvalgt som Tysklands kansler, har Donald Trump endnu ikke ønsket hende tillykke. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL New

Donald Trump er ikke kendt for at holde sig tilbage. Han er heller ikke kendt for at forholde sig tavs til internationale magtpolitiske dagsordener.

Derfor er det også bemærkelsesværdigt, at den amerikanske præsident endnu ikke har ønsket Angela Merkel tillykke med søndagens sejr ved det tyske valg.

Den udeblivende lykønskning er blevet et tema i tysk og amerikansk presse, hvor det kom op på et pressemøde med Trumps talskvinde, Sarah Sanders.

Han har simpelthen været for travlt optaget med andet arbejde, lød svaret.

Der er ellers tradition for, at statsoverhoveder lykønsker hinanden efter folkeafstemninger og i den forbindelse vender eventuelle alliancer og samarbejde.

Da tyrkiske Recep Tayyip Erdogan den 17. april opnåede opfattende magtbeføjelser efter en heftigt diskuteret folkeafstemning, var Donald Trump eksempelvis ikke længe om at gribe telefonen. Det skriver nyhedssitet Vox.

Det skete stik imod de fleste andre vestlige lederes højlydte kritik af folkeafstemningen. Og til stor frustration for talsmanden for State Department, der dengang understregede:

»Vi forsøger at beskytte og sikre grundlæggende frihedsrettigheder for alle tyrkere.«

Mangel på anerkendelse går tyskerne på

Forskelsbehandlingen blandt statsoverhovederne er ikke gået de tyske medier forbi. Tirsdag gjorde blandt andre den tyske avis Spiegel opmærksom på, at Trump efter 24 timer endnu ikke havde kontaktet Merkel.

Der er nu gået yderligere et døgn, og radiotavsheden begynder at tegne konturen af en mindre diplomatisk krise, lyder analysen.

Det skal dog understreges, at Trump op til det tyske valg kontaktede Merkel for at ønske hende held og lykke.

Trump er stadig ikke Merkel-fan

På den anden side er der intet nyt eller skjult i det kølige forhold mellem den amerikanske og den tyske statsleder.

Allerede under Donald Trumps valgkamp kritiserede han Angela Merkel og hendes beslutning om at lade 900.000 flygtninge få ophold i Tyskland i 2015.

»Jeg plejede at være fan, men hvad hun (Merkel, red.) har gjort mod Tyskland er et katastrofe,« sagde Trump i en tale under valgkampen.

»Jeg bliver måske nødt til at acceptere hende. Men ved I hvad, jeg siger jer: Jeg er ikke længere fan.«

Efter Trumps indsættelse som præsident mødtes han endelig ansigt til ansigt med tyske Angela Merkel i marts.

I den forbindelse fulgte et par meget lange og meget diskuterede sekunder, hvor Donald Trump ikke tog imod Angelas Merkels invitation om at give hånd foran kameraerne i Det Ovale Kontor.

Donald Trump har senere indvendt, at han ikke hørte Merkels forespørgsel.

Siden er forholdet mellem de to kun blevet mere køligt. Under G7-topmødet i Italien i maj udtalte Merkel, at hun ikke længere anså USA for at være en pålidelig partner.

Også overfor Trumps aktuelle udfald mod Nordkorea, har Merkel taget kraftig afstand.