Stadig flere bliver dræbt i Sveriges kriminelle miljøer

Der sker op mod 30 drab om året i Sveriges kriminelle miljøer. Opklaringsprocenten ligger på 21 procent.

Arkivfoto. Der sker op mod 30 drab om året i Sveriges kriminelle miljøer. Opklaringsprocenten ligger på 21 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY

Der er sket en kraftig forøgelse i antallet af drab i Sveriges kriminelle miljøer, og kun hvert femte drab bliver opklaret, rapporterer Sveriges Radio.

I 2015 og 2016 blev 56 mennesker skudt og dræbt i situationer, som politiet kalder opgør mellem kriminelle, hedder det

»Der har været så ekstremt mange flere af denne type drab i den seneste tid. I begyndelsen af 1990'erne var der fire om året, og dengang blev 80 procent af dem opklaret,« siger kriminolog Mikael Rying i det svenske politis nationale operative afdeling (NOA).

»Men i dag har vi op mod 30 drab om året, og i de seneste to år har opklaringsprocenten ligget på 21 procent,« konstaterer han.

En af årsagerne til, at fire ud af fem af denne type drab forbliver uopklarede, er, at personer i de kriminelle miljøer sjældent vil tale med politiet. Nogle frygter repressalier eller afviser at tale med politiet, fordi viser udviser loyalitet.

»Mange af drabene er knyttet til hinanden. Sker der et drab, så sker der et til som hævn, og sådan kan det fortsætte længe. Samtidig er opklaringsopgaverne blevet vanskeligere,« siger Rying.

/ritzau/TT