Står WikiLeaks i ledtog med Putin?

Clintons kampagnestab mener, at russerne står bag et cybertyveri af interne dokumenter fra Demokraterne. Går WikiLeaks, der har offentliggjort dokumenterne, i så fald frivilligt russernes ærinde?

Lige nu raser en speget debat om, hvem der har ansvaret for lækket af pinlige, interne e-mails, der har vist, at det Demokratiske Partis (DNC) ledelse gjorde en ihærdig indsats for at sabotere Hillary Clintons farligste interne modstander, Bernie Sanders’, chancer i kapløbet om at blive Demokraternes spidskandidat til præsidentvalget i november. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs myndigheder og politikere har i forvejen et anstrengt forhold til WikiLeaks. Nu kan forholdet blive væsentligt forværret. Tidligere afsløringer af hemmelige dokumenter er de seneste dage tilføjet anklager om, at WikiLeaks går den russiske regerings ærinde.

Lige nu raser en speget debat om, hvem der har ansvaret for lækket af pinlige, interne e-mails, der har vist, at det Demokratiske Partis (DNC) ledelse gjorde en ihærdig indsats for at sabotere Hillary Clintons farligste interne modstander, Bernie Sanders’, chancer i kapløbet om at blive Demokraternes spidskandidat til præsidentvalget i november.

Skandalen har hidtil tvunget formanden for DNC, Debbie Wasserman Schultz, til at gå af. DNC har efterfølgende sagt, at det er den russiske regering, der har hacket partiets e-mails i et forsøg på at påvirke præsidentvalgets resultat.

Mange kigger derfor i retning af Wiki-Leaks, som har offentliggjort dokumenterne. For grundlægger og chefredaktør af Wiki-Leaks Julian Assange, der i snart fire år har levet i asyl i på Equadors ambassade i London, har langtfra lagt skjul på sin personlige holdning til Hillary Clinton. Blandt andet skrev han i februar et indlæg på WikiLeaks’ hjemmeside om, hvorfor han mener, at det er en dårlig idé at stemme på Clinton:

»Hillary har dårlig dømmekraft og vil presse USA ind i endeløse, stupide krige, som vil sprede terrorisme,« skrev han om det, han mener, var Clintons ansvar for IS’ fremmarch.

»Hun er en høg med dårlig dømmekraft, som får et følelsesmæssigt rush ud af at slå folk ihjel,« fortsætter han i indlægget.

Men lad os med det samme slå fast, at WikiLeaks direkte afviser, at det skulle være bevist, at russiske efterretningstjenester står bag lækket. Det sagde Assange mandag i et interview med den amerikanske TV-station CNBC:

»Det er der intet, der beviser. Vi har ikke afsløret vores kilde. Det her er et forsøg på en afledningsmanøvre fra Clinton-kampagnens side.«

Assange vil omvendt gerne føre debatten tilbage på dokumenternes indhold: »Den virkelige historie er, hvad disse e-mails indeholder, og de viser aftalt spil,« sagde han.

Men blot fordi WikiLeaks ikke lægger skjul på sin holdning til Hillary Clinton, betyder det ikke, at man ikke ville offentliggøre materiale, der peger på Trumps ømme punkter eller Putins korruptionsaffærer. Det mener Peter Kofoed, internetaktivist og debattør, der har fulgt WikiLeaks tæt.

»WikiLeaks bliver tit spurgt, hvorfor de aldrig nogensinde har publiceret noget om Rusland. Den ene del af svaret er, at det kræver, at nogen fra Rusland – eller andre, der ved noget om Rusland – giver dem de dokumenter. Den anden del er, at hvis man går ind og søger i deres søgemaskiner på Putin og KGB, kommer der over en halv million dokumenter frem. Så de har publiceret nogle dokumenter. Det har bare aldrig fået helt den samme gennemslagskraft som de her USA-leaks,« siger han.

I de fleste tilfælde ved WikiLeaks ikke selv, hvem der står bag de læk, man modtager. Eller det er i hvert fald deres officielle politik.

»For så kan de ikke blive tvunget til at angive kilden,« som Peter Kofoed siger.

Han forklarer, at der under retssagen mod den amerikanske soldat og whistleblower Chelsea Manning blev sat spørgsmålstegn ved, om WikiLeaks havde været mere end blot passiv modtager af dokumenter.

»Det undgår man, hvis éns politik er, at man ikke selv ved, hvem kilden er,« siger Peter Kofoed.

Han håber derfor, at der snart kommer en helt objektiv begrundelse for ikke at betvivle WikiLeaks’ mål med organisationens læk.

»Set ud fra min holdning til åbenhed ville det allerbedste, der kunne ske lige nu, være, hvis nogen har nogle dokumenter, der skal udgives om Rusland og sender dem til WikiLeaks,« siger han.