Står nazibande bag to opsigtsvækkende drab?

POUL HØI: På to måneder er både chefanklageren og hans næstkommanderende i et amt i Texas blevet likvideret. Politiet formoder, at Aryan Brotherhood står bag – og at flere drab vil følge.

Banden Aryan Brotherhood mistænkes for at stå bag likvideringer af medlemmer af Texas' retssystem. Her ses en afhopper fra banden i statsfængslet Calipatria i Californien i 2004. Foto: Mark Allen Johnson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På to måneder er to anklagere i det samme amt i Texas blevet likvideret.

Først blev vicedistriktsanklageren dræbt foran retsbygningen i Kaufman, og lørdag blev hans chef og chefens kone dræbt i deres hjem.

Det kan være et tilfælde, og det er slemt nok, men ifølge Dallas Morning News arbejder politiet med en teori, som løfter hele sagen op på et andet og endnu værre niveau, nemlig at en nynazistisk bande har udsendt en drabsordre på medlemmer af anklagemyndigheden i Texas, og at de to anklagere i Kaufman blot er begyndelsen.

Politikilder siger til flere medier, at efterforskningen kredser om Aryan Brotherhood of Texas, en bande som har udvokset sine rødder i statens fængsler, og som nu gør i mafiavirksomhed i stor stil, især handel med metamfetamin og kokain. Bandens medlemmer er tatoveret med to sværd og et skjold med et hagekors, og dens motto er: »Gud tilgiver, brødre gør ikke«.

Aryan Brotherhood har ifølge San Antonio News-Express mellem 800 og 1.000 medlemmer og omkring 1.500 tilhængere i statens fængsler og mindst det samme antal uden for murene.

Tidligere forsøg på at ramme banden

I oktober sidste år slog myndighederne hårdt til mod banden; 34 af dens medlemmer, deriblandt fire topledere, blev tiltalt for mafiavirksomhed, og det foregik i et samarbejde mellem politifolk og anklagere over hele Texas.

Dengang sagde en talsmand for en borgerretsgruppe, at det var på tide, at myndighederne greb ind. Aryan Brotherhood of Texas var kendt for at slå ihjel for et godt – eller dårligt – ord. Banden har tegnet sig for flere end 100 drab siden 2007 og ti bortførelser, og for hvert drab har »brødrene« et særligt ritual, nemlig at skære en finger af liget og beholde den som en slags skalp.

»Det er grusomme mennesker,« sagde Heidi Bierich fra Southern Poverty Law Center, som overvåger ekstremistgrupper i USA.

En måned efter aktionen udsendte myndighederne en advarsel til de implicerede efterforskere. Som det dengang hed:

»Højtstående medlemmer (af banden, red.) har givet ordre om at foretage masseangreb eller drab på efterforskere, som var involveret i sagen mod Aryan Brotherhood of Texas. Banden foretager allerede diskret overvågning af flere efterforskere.«

I januar blev vicedistriktsanklager Mark Hoffe så dræbt ved et ualmindelig koldblodigt angreb i fuld dagslys og på parkeringspladsen ved retsbygningen i Kaufman, en mindre by uden for Dallas. Aryan Brotherhood var allerede dengang i søgelyset, og Hoffes chef, distriktsanklager Mike McLelland, svor, at han ville forfølge »kæltringene« til verdens ende og finde dem og fange dem. Men han erkendte mere stilfærdigt over for en række nære venner, at han selv var ved at have flossede nervespidser, fortæller en af dem, Colleen Dunbar, til CNN.

Frygtede for sit liv

»Han fortalte mig i sidste uge, at han frygtede for sit liv. Han var begyndt konstant at gå rundt med en pistol, og han fortalte også, at han aldrig kørte den samme vej hjem.«

McLelland sagde til en anden ven, Michael Burns, at han var forberedt.

»Han sagde til mig: »Hvis de kommer, bliver der ildkamp«,« oplyser CNN.

Men det blev tilsyneladende en ensidig ildkamp. Politiet har ikke offentliggjort mange detaljer, men kun at distriktsanklager McLelland og hans kone blev fundet i deres hjem i en forstad til Dallas lørdag morgen. Døren til huset var sparket ind, ofrene var begge dræbt af skud fra en kaliber 221-riffel, og der var kugler over hele stuen.

I 2006 bevidnede Berlingske ved selvsyn et opgør med Aryan Brotherhood på den anden side af tre sikkerhedstjek i en retssal i Californien. To af bandens topledere sad boltet til gulvet, fordi de så let som ingenting kunne rive håndjern over, og de sad tiltalt for trods isolationsfængsel at have beordret drab i og uden for amerikanske fængsler.

»Som et billede fra helvede«

En anklager beskrev dengang deres fængselstilværelse: De sad inde i deres små celler 23 ud af 24 timer, og de skiftevis styrketrænede, kastede sig ned på jorden og sprang op igen, og grublede over næste skaktræk i kampen for magt i fængslerne.

»Det er alt, hvad de foretager sig døgnet rundt, og det er som et billede fra helvede,« sagde anklageren.

Aryan Brotherhood begyndte, som navnet indikerer, som et racistisk foretagende, men med tiden er den politiske dimension blevet underordnet. Som en af toplederne fortalte til en medindsat: »Nu drejer det sig ikke længere om hvid magt. Kun om magt«. Han viste den pågældende sin Aryan Brotherhood-tatovering og sagde: »Bevæbnet med sådan én kan vi overtage et helt forbundsfængsel«.

Aryan Brotherhood of Texas er inspireret af banden fra Californien, og anklagemyndigheden siger, at de samarbejder om forbrydelser.