Står Islamisk Stat rent faktisk bag angrebet i Berlin?

Islamisk Stat har taget ansvaret for mandagens attentat på et julemarked i det centrale Berlin, men har angrebet været direkte styret af Islamisk Stat, eller der snarere tale om en ensom ulv, der er blevet inspireret, eller har Islamisk Stat intet med angrebet at gøre?

Foto: ODD ANDERSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag aften tikkede en ventet meddelelse ind. Islamisk Stat tog via nyhedsbureauet Amaq ansvaret for mandagens attentat på et julemarked i det centrale Berlin.

Det var dels ventet, fordi angrebet ligner sommerens angreb i Nice, dels fordi den tyske statsanklager, Peter Frank, allerede tidligere tirsdag sagde, at angrebet ud fra valget af et julemarked som mål sandsynligvis havde et »islamistisk« motiv. De tyske myndigheder har været meget forsigtige i deres udmeldinger, og man må derfor formode, at Peter Frank har en viden, der kan underbygge formodningen.

Amaq er da også et talerør, der er tæt forbundet til Islamisk Stat, og historien viser, at efterforskningen som regel også finder en forbindelse til Islamisk Stat i de angreb, som terrororganisationen via Amaq tager ansvaret for.

Ifølge avisen Bild, der er kendt for at have gode kilder i politiet, er det netop blandt kendte islamister i Berlin, at politiet mener, at gerningsmanden, der stadig er på fri fod, kan opholde sig.

Især to typer trusler

EUs antiterrorkoordinator, Gilles de Kerchove, advarede i begyndelsen af december i Berlingske om, at der var en forøget risiko for terror over julen, fordi offensiven mod Islamisk Stat i Irak og Syrien har medført, at terror­organisationen har behov for at vise, at den stadig udgør en trussel.

Han pegede især på to typer af trusler, nemlig hjemvendte jihadister, der er direkte styret af Islamisk Stat, og så ensomme ulve, der via propaganda på internettet bliver inspireret til at udføre angreb. Islamisk Stat har efter sommerens angreb i Nice netop opfordret til, at lignende angreb udføres i andre byer.

»Vores hovedbekymring er de etablerede netværk, der allerede er i Europa, med jihadister, der vender hjem. Den anden hovedbekymring er folk, der lever i Europa og ingen forbindelse har til Daesh (Islamisk Stat, red.) eller Al-Qaeda, men som bliver inspireret af retorikken på internettet,« forklarede Gilles de Kerchove.

Han fortalte også, at salafistiske organisationer forsøger at hverve blandt flygtninge, der kommer til Europa, men at det som en sikkerhedsrisiko hidtil kun har været et »marginalt fænomen«.

At Islamisk Stat intet har med angrebet at gøre, er den sidste mulighed. Det kan på nuværende tidspunkt ikke udelukkes helt, men det er ikke det spor, som efterforskningen følger, og den tilgængelige information peger umiddelbart på en eller anden form for rolle.