Sri Lanka: Myndighederne jager terrorstøtter og -sympatisører

Det raid, der natten til lørdag kostede 15 mennesker livet, viste, at terrortruslen stadig er overhængende. 140 srilankanere skønnes lige nu at være tilknyttet Islamisk Stat, og landet er erklæret i undtagelsestilstand.

En srilankansk soldat holder vagt i Colombo. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEWEL SAMAD/AF/Ritzau Scanpix

Efter søndagens terrorangreb, der kostede 253 mennesker livet, er Sri Lanka stadig i højeste alarmberedskab.

Yderligere 15 mennesker, heraf seks børn, blev natten mellem fredag og lørdag dræbt af selvmordsbombere, og nu retter myndighederne i Sri Lanka søgelyset mod de mennesker, der direkte støtter eller sympatiserer med de terrorceller, som stod bag attentaterne på tre kirker og fire luksushoteller i hovedstaden, Colombo, og provinsbyerne Batticaloa, Negombo og Dehiwala.

»Vi har informationer, der peger på, at omkring 140 mennesker i Sri Lanka er tilknyttet Islamisk Stat. Vi vil snarest få dem elimineret,« lover Sri Lankas præsident, Maithripala Sirisena, ifølge den franske avis Le Monde. Præsidenten tilføjer, at der også vil blive vedtaget en lov, der helt forbyder islamistiske grupper.

De aktuelle dødsfald fandt sted, da sikkerhedsstyrker på jagt efter formodede terrorister eller terrorsympatisører angreb et hus i nærheden af Kalmunai, 370 kilometer fra Colombo, hvorefter tre selvmordsbombere udløste deres bomber.

Ved et samtidigt raid i nærheden fandt sikkerhedsstyrkerne, ud over bomber og detonatorer, et flag fra Islamisk Stat og uniformer, der svarer til dem, som søndagens formodede selvmordsbombere – fra terrorcellen National Thowheeth Jama’ath (NTJ) – bærer på en video, hvor de sværger troskab til deres leder.

Samme leder, Mohammed Zahran Hashim, formodes at være blandt dem, der i søndags blev dræbt under angrebet på luksushotellet Shangri-La i Colombo.

Srilankanske myndigheder konstaterede allerede inden de aktuelle eksplosioner, at NTJ havde ubenyttede bomber og detonatorer liggende rundt omkring i private hjem, og dette, kombineret med de aktuelle selvmordsbombninger ved Kalmunai, er med til at øge frygten for flere attentater. Eftersom søndagens blodige attentater i høj grad rettede sig mod kirker, har Sri Lankas kirker samtidig fået besked på ikke at fejre højmesse søndag.

Ifølge den britiske avis The Guardian er mindst 94 mennesker nu blevet anholdt i kølvandet på søndagens terrorangreb, herunder en mand, der menes at være far til to af selvmordsbomberne. Militæret fylder gaderne overalt i Sri Lanka, hvor det hjælper politiet, der har fået nye beføjelser under den undtagelsestilstand, der er blevet erklæret. Og præsident Sirisena lovede kort før det seneste fatale raid i Kalmunai, at der vil blive udarbejdet lister over samtlige beboere i samtlige husstande i hele landet, så ingen – heller ikke terrorister – har mulighed for at leve anonymt nogen steder.

Regeringen selv befinder sig stadig under et kolossalt pres, efter at det er kommet frem, at udenlandske efterretningstjenester på forhånd havde advaret myndighederne om forestående angreb fra NTJ. Lederen af Sri Lankas katolske kirke, kardinal Malcolm Ranjith, der også er Colombos ærkebiskop, har udtalt, at han føler sig »svigtet« af regeringen, og Sri Lankas premierminister, Ranil Wickremesinghe, har været ude med en undskyldning:

»Vi påtager os et kollektivt ansvar og siger undskyld til vores medborgere for vores manglende evne til at beskytte ofrene,« siger premierministeren.