Srebrenica-bødler skal årtier bag tremmer

Fire tidligere soldater i den bosnisk-serbiske hær er fredag idømt lange fængselsstraffe for at have deltaget i massehenrettelserne i Srebrenica.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BOSNIEN: Fire mænd er fredag idømt fængselsstraffe på op til 43 år for deres roller i massakren i Srebrenica under den jugoslaviske borgerkrig, skriver Reuters.

- Den 16. juli 1995 henrettede de omkring 800 mandlige civile. Nogle var under 16 år, andre var mere end 80 år. Det skete mellem klokken 10 og 16 på Branjavo-gården, sagde dommeren ifølge Reuters.

De fire dømte var soldater i den bosnisk-serbiske hær, og massakren på gården var en del af den systematiske nedslagtning af omkring 8.000 muslimske drenge og mænd i Srebrenica.

Massakren fandt sted, da de bosniske serbere rykkede ind i den FN-beskyttede Srebrenica-enklave.

Styrkerne, der var ledet af general Ratko Mladic, angreb byen og skilte derefter mænd og drenge fra kvinderne. Flere flygtede gennem omkringliggende skove, men de blev fanget og omkring 800 blev ført til gården, hvor de ifølge dommeren blev henrettet med rifler og geværer. De fire dømte soldater var blandt bødlerne.

- De udførte drabene på en koldblodig og systematisk måde, og hensigten var at dræbe disse mænd af diskriminerende grunde - fordi de var muslimer, sagde dommeren, der ifølge Reuters understregede, at soldaterne holdt frokostpause mellem drabene.

Ratko Mladic sidder selv på anklagebænken i den internationale krigsforbryderdomstol i Haag. Efter 16 år i skjul blev han sidste år fanget i en landsby i det nordlige Serbien.