Spytikkeud i Berlin!

Berlins trafikselskab gør nu op med omfattende tyggegummisvineri med bødestraffe og vagthunde

Tegning: Jenz Koudahl Fold sammen
Læs mere

Få ting kan være mere frastødende end fornemmelsen af at skrabe et gennemtygget stykke tyggegummi væk fra en klæbrig fodsål.

Kampen mod uhumske tyggegummivaner, der sviner i det offentlige rum, er derfor nu på vej ind i en ny intensiveret fase i Berlin. Byens trafikselskab, BVG, overvejer at tage bødestraf i brug mod uopdragne passagerer, der til gene for andre spytter gennemgnasket tyggegummi ud på perroner og befærdede pladser.

Noget tyder dog på, at Berlin ikke er villig til at gå så langt som Singapore, der siden 2004 har forbudt import af tyggegummi, blandt andet for at forhindre efterladenskaber i at blokere for elektroniske døre i den offentlige trafik.

I stedet er det berlinske trafikselskabs jurister i færd med at efterprøve, om det omsiggribende tyggegummisvineri kan forhindres med et bødeforlæg på femten euro (111 kr., red.) til gumlende togpassagerer, der ikke er indstillet på at bruge skraldespande.

Indsatsen mod berlinske tyggegummisyndere er igennem de seneste år blevet ført med varierende intensitet.

I 2008 måtte den daværende overborgmester, Klaus Wowereit, give fortabt, da en af Berlins mest befærdede gader, Alexanderplatz, kort efter en bekostelig renovering var tildækket af mørke tyggegummiplamager.

Frygt tyggegummihundene!

I 2014 gik det konservative forbundsdagsmedlem Frank Steffel atter i offensiven, da han tordnede mod den »skændsel«, at en af de få bevarede strækninger af Berlin-muren på den central Potsdamer Platz er overstrøet og tilsmudset af »tusinder af tyggegummier.«

Siden har de utrættelige ordenshåndhæverer på de berlinske togstationer haft held med at straffe hensynsløse rygere, der til gene for deres medpassagerer snupper sig en smøg på perronen. Siden Berlins trafikselskab indførte en bøde på femten euro, er antallet af perronrygere faldet drastisk. Til gengæld er tyggegummi-problemet vokset eksplosivt.

Indsatsen mod tyggegummispytterne er led i en ny storstilet indsats, der skal gøre de berlinske togstationer til både renere og sikrere opholdssteder. Blandt andet vil Berlins trafikselskab øge antallet af vagthunde. Indtil videre er det dog kun lykkedes at ansætte to firbenede ordenshåndhævere.

»Der er for få dyr, der er uddannet til indsats i nærtrafikken«, forklarer, Jörg Pruss, sikkerhedschef i BVG, i avisen Tagesspiegel. Om de berlinske vagthunde fremover skal trænes til at snuse sig frem til tyggegummi, er uklart.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland