Sprut og kvinder sender eurogruppens chef i uvejr

Portugals premierminister kræver eurogruppens chefs afgang efter opsigtsvækkende avisinterview.

Den hollandske finansminister og chef for eurogruppen, Jeroen Dijsselbloem, vækker harme i Sydeuropa. Reuters/Francois Lenoir Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et interview med chefen for eurogruppen, Jeroen Dijsselbloem, har fået Portugals premierminister, Antonio Costa, til at fare i flint og kræve Dijsselbloems afgang.

I interviewet, der er med den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung, er chefen for eurogruppen kommet med kommentarer, som den portugisiske premierminister betegner som »racistiske, fremmedhadske og sexistiske«.

Konkret er Dijsselbloem citeret for at sige:

»De, der kræver, har også forpligtelser. Jeg kan ikke gå ud og bruge alle mine penge på sprut og kvinder og samtidig bede om jeres støtte. Det princip gælder på et personligt, lokalt, nationalt og europæisk niveau.«

Kommentaren falder i sammenhæng med udtalelser om de sydeuropæiske lande, der har modtaget EU-finansierede hjælpepakker.

Og derfor er den blevet opfattet, som om at de europæiske lander har brugt deres penge på »sprut og kvinder.«

En kommentar den portugisiske leder ikke vil lade stå uimodsagt.

»Europa vil først være troværdigt som et fælles projekt, den dag hr. Dijsselbloem stopper med at være leder af eurogruppen og undskylder tydeligt til alle de lande og mennesker, der er blevet stødte af hans kommentarer,« siger Antonio Costa.

En talsmand for Dijsselbloem har onsdag svaret tilbage på portugiserens udtalelse og har sagt, at Dijsselbloem ikke refererede til ét specifikt land eller en specifik gruppe af lande.

Snarere kom Dijsselbloem med en besked til alle eurozonens lande om, at med solidaritet følger forpligtelser, lyder det fra talsmanden.

Portugals udenrigsminister kom tirsdag med et lignende udbrud mod Dijsselbloem under et besøg i Washington.

Også det spanske medlem af Europa-Parlamentet Esteban Gonzalez Pons har kaldt avisudtalelsen for "racistisk og mandschauvinistisk over for de sydeuropæiske lande og deres kvinder".

Dijsselbloems periode som chef for eurogruppen udløber i januar.

Han er i forvejen under pres, fordi hans parti i Holland gik tilbage ved parlamentsvalget i sidste uge.

/ritzau/