Sprogstrid mellem færinger og tysk mindretal

En usædvanlig strid om sprog er brudt ud mellem det tyske mindretal i Sønderjylland og Færøerne, skriver dagbladet Der Nordschleswiger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Baggrunden er, at Folketinget efter voldsom færøsk modstand har udsat anden og sidste behandling af et beslutningsforslag om den europæiske pagt for regional- og mindretalssprog. Pagten berører Grønland, Færøerne og det tyske mindretal i Sønderjylland.

Færøerne ser det som en dansk provokation, at Danmark overfor Europarådet kun vil kalde færøsk for regionalsprog, og de kræver, at konventionen bliver forelagt Lagtinget i Torshavn, før Folketinget ratificerer den. Men det krav provokerer til gengæld det tyske mindretal, som er tilfreds med den danske regerings forpligtelser overfor tysk som mindretalssprog.

"Det tyske mindretal har meget tålmodigt ventet på ratificeringen siden 1992, og man ønsker derfor ikke en ny udsættelse af konventionen," siger lederen af det tyske mindretals sekretariat ved regering og Folketing, Siegfried Matlok, der også er chefredaktør på Der Nordschleswiger.

"Vi har stor forståelse for det grønlandske og færøske sprogs særlige problemstillinger, men det tyske mindretals kulturelle anliggender kan kun afgøres i Folketinget i København og ikke af Lagtinget i Thorshavn," siger Matlok.

Ritzau