Springsteen og De Niro får præsidentens medalje

21 amerikanske forskere, skuespillere, sportsfolk og kunstnere får præsidentens frihedsmedalje.

Foto: MARIO ANZUONI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Washington. Rocklegenden Bruce Springsteen og filmskuespilleren Robert De Niro er blandt de 21 personer, som får tildelt den højeste udmærkelse, som civilpersoner kan opnå i USA.

- Præsidentens frihedsmedaljer vil blive overrakt den 22. november i Det Hvide Hus, hedder det i en erklæringen fra præsident Barack Obamas pressetalsmænd.

Også basketballstjernen Michael Jordan, talkshowværten og stand-up komikeren Ellen DeGeneres og kulturikonet Diana Ross er tildelt medaljen.

- Nationens største civile ære er en hyldest til ideen om, at vi alle - uanset, hvor vi kommer fra - har muligheden for at gøre dette land bedre, siger præsident Barack Obama selv i en erklæring og tilføjer:

- Der er forskere, filantroper og embedsmænd samt aktivister, atleter og kunstnere - disse 21 personer har været med til at skubbe USA fremad, og de har undervejs inspireret millioner af mennesker i hele verden.

På listen overmodtagerne af medaljen er der flere skuespillere - deriblandt Tom Hanks og Robert Redford.

Lorne Michaels, manuskriptforfatter, producer og skaber af showet Saturday Night Live er også blandt modtagerne.

Filantroperne Bill og Melinda Gates vil i Det Hvide Hus blive anerkendt for deres arbejde med Gates Foundation, som har fokus på sygdoms- og fattigdomsbekæmpelse.

Blandt kunstnerne, der modtager en medalje, er den fremtrædende arkitekt Frank Gehry og kunstneren Maya Lin, som designede Vietnam Veteranernes Mindesmærke i Washington.

Det er næppe sandsynligt, at Springsteen og De Niro kunne have fået medaljerne under den kommende præsident Donald Trump, da de begge har været svært kritiske over for ham i valgkampen.

Den 73-årige De Niro promoverede sin ny film "The Comedian" i Los Angeles, da han blev spurgt om sin reaktion på Trumps sejr over Demokraternes Hillary Clinton.

- Hvordan jeg har det? Jeg er meget deprimeret, sagde skuespilleren, som før valget havde kaldt Trump en bølle og en idiot.

/ritzau/AFP