Sportsstjerne deler vandene med raceprotest: »Vis noget f**cking respekt«

Colin Kaepernick har brugt sin plads på amerikansk tv til at protestere mod politiets vold mod afroamerikanere.

Colin Kaepernick (arkiv) Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN G. MABANGLO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Debatten raser i USA, efter en amerikansk fodboldspiller har valgt ikke at rejse sig, når den amerikanske nationalsang bliver spillet inden kampene.

Kontroversen startede, da San Francisco 49ers' quarterback Colin Kaepernick valgte at blive siddende under nationalsangen, da holdet spillede kamp med Green Bay Packers fredag. Men faktisk var det mindst anden gang i denne sæson, at han blev siddende.

Det er ellers kutyme, at spillerne rejser sig op, og mange holder hånden over hjertet, når nationalsangen The Star Spangled Banner bliver spillet inden hver kamp.

I et interview med ligaens eget nyhedssite forklarede Colin Kaepernick, hvorfor han blev siddende i protest.

»Jeg har ikke tænkt mig at stå og vise, at jeg er stolt af et flag, der repræsenterer et land, der undertrykker sorte og andre etniske minoriteter,« siger han til NFL.com.

Colin Kaepernicks biologiske far er afroamerikaner, og hans mor er hvid. Han er vokset op hos hvide adoptivforældre. Protesten kommer, efter flere sorte er blevet dræbt af amerikansk politi i løbet af 2016.

»Der er lig i gaderne, og folk slipper af sted med mord.«

Beslutningen har skabt røre i ligaen, og mens mange trænere og spillere støtter Kaepernicks ytringsfrihed og dermed hans ret til at blive siddende, har store dele af ligaen stået i kø for at skælde ud på Kaepernick.

Drew Brees, quarterback for New Orleans Saints, var »dybt uenig« med den metode, Kaepernick har valgt.

»Han må gerne udtale sig om et meget vigtigt emne, men der er masser af andre muligheder for at gøre det på en fredelig måde, der ikke viser manglende respekt overfor det amerikanske flag,« siger han til ESPN.

Også Colin Kaepernicks tidligere holdkammerat, Alex Boone, hidsede sig op.

»Du skulle vise noget f**cking respekt for de mennesker, der har tjent landet, specielt dem der har mistet livet for at beskytte vores frihed,« siger han.

Alex Boone er ikke den eneste, der har gjort Kaepernicks protest til et spørgsmål om disrespekt over for det amerikanske militær og specielt veteraner, selvom Kaepernick har udtalt, at protesten ikke har noget med militæret at gøre.

»Colin Kaepernick har forrådt det, millioner af amerikanske veteraner har ofret, ved ikke at stå op under nationalsangen,« skriver den tidligere politiske rådgiver Harlan Hill.

Men kigger man på hashtagget #VeteransForKaepernick på Twitter, er det helt tydeligt, at mange veteraner er uenige.

(Artiklen forsætter under tweetene)

Den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, har også kommenteret på Colin Kaepernicks protest.

»Jeg synes, det er en forfærdelig ting. Og ved du hvad? Måske skulle han finde et land, der passer bedre til ham, lad ham prøve, jeg tror ikke, det kommer til at ske,« sagde Trump i et radiointerview.

Donald Trumps kampagneslogan er »Make America Great Again«, og hans kampagne er langt hen ad vejen bygget på, at der er noget galt med USA, som skal fixes. Derfor kan hans udtalelse virke en anelse ironisk, som flere også udpeger:

Natten til fredag skal San Francisco 49ers igen spille kamp, denne gang i San Diego, der har en stærk tilknytning til det amerikanske forsvar på grund af mange baser i området. Ydermere er kampen dedikeret til soldater, og det er flådefolk, der skal synge nationalsangen, så det er interessant at se, om Colin Kaepernick vil fastholde sin protest.