Spionmistænkt russer anholdt i New York

En russer er blevet anholdt i New York mistænkt for spionage. Den anholdte var ifølge anklageskriftet med i en spionring, der blandt meget andet indsamlede informationer om de amerikanske sanktioner mod Rusland.

Foto: MANDEL NGAN.
Læs mere
Fold sammen

Myndighederne i New York har ifølge TV-stationen ABC News anholdt en 39-årig bankansat, der er mistænkt for at have forbindelse til en russisk spionring.

Den anholdte mand er ansat i en russisk bankfilial på Manhattan og mistænkes for at have haft kontakt til to russiske diplomater. Den ene arbejdede indtil sidste år på Ruslands FN-mission og den anden som handelsattaché.

Begge har siden forladt USA, men er blevet sigtet for spionage in absentia.

En sikkerhedskilde siger til ABC News, at spionringens opgave var at indsamle informationer om de amerikanske sanktioner mod Rusland samt USAs bestræbelser på at udvikle alternative energiressourcer.

FBI kom på sporet af spiontrioen allerede i 2010, da myndighederne sprængte en anden spionring med ti medlemmer på USAs østkyst.

Med den moderigtige og kønne Anna Chapman i spidsen havde den blandt andet til opgave at rekruttere unge kvinder til at spionere for Rusland.

Ifølge den britiske avis The Guardian, der også omtaler spionagesagerne, blev de ti smidt ud af USA, men modtaget som helte, da de vendte hjem til Moskva - Anna Chapman med status af modeikon.

Relationerne mellem USA og Rusland er allerede under nulpunktet på grund af krisen i Ukraine, og den seneste spionafsløring vil næppe gøre forholdet varmere.

Rapporterne fra FBIs overvågning af den seneste spionring viser, at den samlede gruppe kommunikerede med hinanden på den gode gamle agentmåde ved »tilfældigt« at passere hinanden i døråbninger og her udveksle tasker, papirer eller blade og i telefonsamtaler brugte kodeord som at aflevere »en paraply« eller »en billet« til hinanden.

Til gengæld viser aflytninger også, at de to af spionringens medlemmer, som var omfattet af diplomatisk immunitet, åbenlyst diskuterede, hvordan man skulle rekruttere amerikanere, herunder unge kvinder.

Den nu anholdte russer blev blandt andet afsløret af møder, han havde i 2014 med en agent fra FBI, der udgav sig for at være en rigmand, som var interesseret i at komme ind på det russiske spillemarked.

Under disse møder pressede russeren på for at få økonomiske informationer, »der langt oversteg hvad en bankansat beskæftiger sig med«, som The Guardian citerer fra FBIs dokumenter.

Den 39-årige russer, der ikke er beskyttet af diplomatisk immunitet, risikerer nu ti år bag tremmer i USA.