Spionerede Mueller mod Trump? Justitsministeren vil undersøge undersøgeren, der undersøgte præsidenten

Mens Donald Trump kalder Robert Muellers Rusland-undersøgelse for et regulært kupforsøg, forbereder justitsminister Barr sig på at indlede en efterforskning mod Mueller. Demokrater anklager ministeren for at løbe Trumps ærinde.

Den amerikanske justitsminister, William P. Barr, er ikke sikker på, at alt forløb efter reglerne, da Robert Mueller i mere end to år undersøgte, hvorvidt Donald Trumps valgkampagne konspirerede og koordinerede med Rusland med henblik på at vinde præsidentvalget i 2016. Derfor indleder han nu en undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETE MAROVICH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Var det egentlig spionage, da den særlige undersøger Robert Mueller undersøgte Trumps valgkampagne? Og hvis ja, var dette så berettiget?

Det er, hvad USAs justitsminister, William Barr, nu lover at undersøge, oplyser The New York Times.

»Jeg synes, at spionage på en politisk kampagne er en ret stor ting,« lød det ifølge The New York Times fra justitsministeren, da han onsdag deltog i en høring i Senatet.

Derfor vil han nu undersøge tilblivelsen af undersøgelsen og fremgangsmetoderne undervejs.

»Jeg tror, at spionage fandt sted,« sagde justitsminister Barr.

»Spørgsmålet er, om det var tilstrækkeligt funderet. Jeg siger ikke, at det ikke var tilstrækkeligt funderet, men jeg bliver nødt til at undersøge det,« siger ministeren.

Robert Mueller har brugt to år på at undersøge, hvorvidt Donald Trumps kampagne konspirerede og koordinerede med Rusland med henblik på at vinde præsidentvalget i 2016 til ugunst for demokraten Hillary Clinton.

Rapporten blev indleveret til William Barr sent i marts. Han har siden afleveret et fire sider langt resumé af rapporten, hvori han konkluderer, at Trump ikke er skyldig i aftalt spil med Rusland – og at der heller ikke er tilstrækkeligt bevismateriale til at føre sag mod præsidenten for at have forsøgt at lægge hindringer i vejen for den efterfølgende undersøgelse.

Han skriver dog i resumeet, at rapporten hverken vil erklære Trump for skyldig eller uskyldig, når det skal afgøres, om præsidenten har forsøgt at påvirke undersøgelsen.

Barr har lovet at offentliggøre hele rapporten i midten af april, men det er endnu uklart, hvor store dele af rapporten der vil være overstreget.

At justitsministeren nu tager begrebet spionage i brug om den to år lange efterforskning, er formentlig noget, som Donald Trump vil glæde sig over, for lige så længe efterforskningen har stået på, har han omtalt den som en politisk motiveret »heksejagt«.

Siden justitsministeren offentliggjorde sit fire sider lange resumé, har præsident Trump erklæret sig selv »totalt« frifundet for alle anklager – også selv om rapporten ifølge resumeet hverken vil kalde ham skyldig eller uskyldig i den ene af sagerne – og skærpet kritikken af Mueller og hans team af efterforskere. Præsident Trump omtaler ikke længere blot undersøgelsen som en heksejagt, men som et regulært kupforsøg.

»Det var en ulovlig efterforskning. Alt ved undersøgelsen var lumsk – hver en lille detalje. Der var beskidte betjente iblandt. De var dårlige mennesker. Det her var et forsøg på at vælte en præsident. Og vi slog dem. Vi slog dem,« sagde Donald Trump om undersøgelsen til The New York Times onsdag.

Det er ikke kun Justitsministeriet, der nu vil have Muellers undersøgelse undersøgt. Både Republikanerne i Kongressen og en særlig statsadvokat er i gang med hver sin undersøgelse af, hvordan Muellers undersøgelse skred frem – og om alt gik efter reglerne.

Demokraterne kræver den fulde rapport offentliggjort hurtigst muligt. De har kritiseret Barr heftigt for endnu ikke at have offentliggjort rapporten i sin fulde længde, og flere mistænker ham for at have udeladt vigtige detaljer fra rapporten.

Demokraternes formand i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, har efter Barrs seneste kommentarer sået tvivl om, hvorvidt han overhovedet er egnet til embedet som justitsminister.

»Han skal ikke være justitsminister for Donald Trump. Han skal være justitsminister for USA,« sagde hun onsdag til The Guardian og tilføjede:

»Jeg stoler ikke på Barr, jeg stoler på Mueller.«