Spioner: Israel lokker med sex

Israel har ifølge palæstinensiske afhøringsdokumenter brugt sex til at forføre unge arabiske mænd og kvinder til spionage. En israelsk talsmand afviser.

Det interne israelske efterretningsvæsen, Shin Bet, anklages for i en lang række tilfælde at have brugt sex til at skaffe oplysninger om militante palæstinensere. Metoden er, ifølge afhøringsdokumenter som Berlingske Søndag er kommet i besiddelse af, at tage billeder af unge palæstinensere i kompromitterende seksuelle situationer med f.eks. israelske prostituerede eller palæstinensiske lokkeduer – og derefter bruge billederne som afpresning for informationer.

Det har længe været kendt, at Israel har hvervet informationer via forskellige former for overtalelse som f.eks. afpresning med arbejdstilladelser eller lavere fængselsstraffe. Men Berlingske Søndag løfter i dag sløret for anklager om, at Shin Bet angiveligt også har anvendt forførelse som middel til at hverve kollaboratører:

En sagsakt fra Statsadvokaturen i Ramallah skildrer f.eks., at en 21-årig ung mand fra Nablus blev ført sammen med en israelsk prostitueret, som han havde samleje med.

»Jeg havde sex med hende,« indrømmer den 21-årige i dokumentet.

Israelsk sikkerhedspersonel filmede ifølge vidnesbyrdet episoden, og trusler om, at billederne ville blive spredt i mandens landsby, gjorde ham så angst, at han indvilgede i at samarbejde: »Efter denne episode gjorde jeg alt, hvad de bad om,« lyder det.

Anklagerne afvises dog pure af Israel.

»Israel har aldrig anvendt denne praksis. Derimod er det en kendt sag, at palæstinensiske militante grupper misbruger kvinder og seksuelle anliggender til at hverve nye militante,« siger Mark Regev, talsmand for den israelske premierministers kontor.

Når Israel lokaliserer palæstinensiske militante, der står bag f.eks. selvmordsangreb, kan udsagn fra informanter ofte være udslagsgivende. Ifølge tal fra de israelske sikkerhedsstyrker bliver 80 procent af selvmordsangreb afværget – bl.a. ved hjælp af oplysninger fra kollaboratører.

Abdel Reme Awaiwi, vicestatsadvokat i de palæstinensiske områder, siger: »Vi har massevis af sager, hvor Israel har forført unge arabiske mænd og kvinder til at blive kollaboratører.«

Kilder fra begge lejre påpeger, at historien om kollaboratører især er fortællingen om, hvordan Israel og palæstinenserne trækker hinanden ned i et moralsk morads.