Spillet om den 15. reinkarnation

Den nuværende og 14. Dalai Lama vil hellere ende som den sidste i rækken end give titlen videre til en uværdig efterfølger eller lade Kina afgøre spørgsmålet.

Foto: KEVIN LAMARQUE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Der er ikke meget tilbage af det træhus, hvor Lhamo Thondub kom til verden.

Den 14. Dalai Lama stammer fra en lille landsby i udkanten af det tibetanske plateau. Her blev han i 1937 som 2-årig fundet af buddhistiske munke på udkig efter deres næste åndelige leder.

Overnaturlige hændelser og hellige syn var en del af processen. Tibetanerne kalder byen Taktser. En udpost i Kinas enorme, vestlige højlandsregion, hvor en bonde tjener under 4.000 kroner om året.

Men som i så mange andre af Kinas fattige egne poster lokalregeringen store pengebeløb i infrastruktur og nybyggeri.

Hver af byens 54 familier har fået 20.000 kroner udleveret til forbedringer af deres boliger. Også Dalai Lamas fødested er blevet renoveret.

Faktisk er det ikke længere til at kende. Huset er bygget om, blevet malet og har fået nyt tag.

Det ser renoveret ud, men ikke synderligt tibetansk. Hans fætter, der stadig er bosat i Taktser, har stået for byggeriet.

I kinesiske medier har han forklaret, at manglen på traditionelle tibetanske karaktertræk skyldes, at kun ganske få håndværkere på egnen i dag kan lave den slags.

En udtalelse, der siger en del om, hvad mange tibetanere frygter på en større skala. At de kinesiske investeringer og tilstedeværelse sker på bekostning af tibetansk kulturarvog gamle buddhistiske skikke- som reinkarnationen af Dalai Lama.

Hvornår, hvor og af hvem den 15. Dalai Lama skal findes er et afgørende stridspunkt i forholdet mellem Kina og den nuværende Dalai Lama.

Til sommer fylder han 80 år. Men selvom han bedyrer, at han lever længe endnu, er både Kinas Kommunistparti og den tibetanske eksilregering i Indien godt i gang med at positionere sig i forhold til mulige scenarier.

Premierministeren i eksilregeringen ser helst, at tibetanernes åndelige leder selv vælger en efterfølger, mens han stadig er i live.

Kineserne insisterer på, at den næste Dalai Lama skal findes i Kina og godkendes af det kinesiske styre. Samt at en reinkarnation skal finde sted.

For selvom Dalai Lama holder kortene tæt ind til kroppen, har han udtalt, at han ikke udelukker, at han bliver den sidste af sin slags. Hellere det end at lade Kina vælge en uværdig efterfølger.

»Der er ingen garanti for, at den næste Dalai Lama ikke er uintelligent og vil kaste skam over sig selv. Det ville være virkeligt trist. Så er det meget bedre at slutte en århundrede lang tradition med en populær Dalai Lama,« udtalte han før jul til BBC.

Dalai Lama, der flygtede fra Tibet efter et mislykket oprør i 1959, går ind for større tibetansk autonomi. Samtidig håber han på en dag at kunne vende tilbage til Lhasa.

Den kinesiske regeringkræver Dalai Lamas anerkendelse af, at Tibet i mange hundrede år har været en del af Kina.

Det har han hidtil afvist med den begrundelse, at han ikke kan lyve og lave om på historien.

Forhandlingerne mellem hans repræsentanter og det kinesiske styre brødsammen for fem år siden, og de officielle kanaler har siden været lukket ned.

Kontakten bliver i stedet holdt ved lige på et mere uformelt plan. I Kina er retorikken de seneste år blevet mindre skarp og personangrebene færre.

Udtalelser af og om Dalai Lama bliver stadig fulgt nøje i de kinesiske statsmedier, men det er ikke i samme grad som tidligere normalt at se Dalai Lama beskrevet som en ulv i munkeklæder.

Også i Kommunistpartiet er der tegn på en intern debati spørgsmålet om Dalai Lama og hans fremtid.

På partiskolen i Beijing, der træner partiets vigtigste medlemmer, taler en af de førende tibeteksperter for, at Dalai Lama ikke blot skal ses som en fjende, og at forhandlingerne bør genoptages. Ikke mindst for at undgå en gentagelse af det forløb, der fandt sted ved Panchen Lamas reinkarnation.

Tilbage i 1995 udpegede Dalai Lama en ny Panchen Lama, der er den næsthøjeste titel i tibetansk buddhisme, da den tidligere afgik ved døden.

Kina reagerede ved at erklære valget ugyldigt og satte den seksårige dreng i husarrest. Han er ikke set siden.

I stedet udnævnte Beijing en anden Panchen Lama, der i dag er bosat i den kinesiske hovedstad og har en toppost i den partistyrede kinesiske buddhistforening.