Spears’ lillesøster udfordrer amerikansk sexlov

Britney Spears lillesøster er gravid, hun er 16 år, faderen er 18 år, og det kan ifølge amerikansk lov takseres som voldtægt. Amerikansk skik og lov må ændres, siger juraprofessor.

16-årige Jamie Lynn Spears er populær som stjerne i TV-showet »Zoey 101«. Nu har hendes graviditet skabt juridisk debat i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mario Anzuoni/Reuters

En sladderhistorie er nu blevet en historie, som borgerretsforkæmpere følger med i, og profesorer har en mening om. En sag, der udfordrer amerikansk skik og lov.

I går oplyste et amerikansk ugeblad, at Jamie Spears – lillesøster til sangeren Britney Spears – er gravid. Lillesøsteren er 12 uger henne, »dybt chokeret«, og faderen er kæresten Casey Aldridge.

Problemet er imidlertid, at Jamie Spears er 16 år gammel, og faderen er 18 år gammel. I Danmark ville det ikke være et problem, men i en række amerikanske delstater er det i høj grad et problem. For afhængigt af hvornår undfangelsen fandt sted, kan der være tale om voldtægt. Jamie Spears bor i Louisiana, og der er det ulovligt for en person, der er 17 til 19 år, at have frivillig sex med en anden person, der er 15 til 17 år, hvis aldersforskellen er mere end to år.

Professor Jonathan Turley, George Washington University, siger til CNN, at lovene ofte er så diffuse, at det helt er op til lokale anklagere, om der skal rejses sag eller ej, og lokale anklagere vil hellere komme efter sorte og fattige end hvide og velhavende.

Retsforfølgelse af samtykkende teenagere er mere udbredt i sydstaterne og i småbyer end i det øvrige USA, siger Turley, og han fremhæver den omstridte sag om den 17-årige Genarlow Wilson, en sort ung mand, som i 2005 havde oral sex med en 15-årig ung kvinde. Begge involverede fastholdt, at de var enige om handlingen, og at der ikke var nogen form for tvang, men anklagemyndigheden og nævningene i sydstaten Georgia gik efter lovens bogstav, og Wilson fik ti års fængsel for »groft seksuelt overgreb«.

I oktober i år greb statens højesteret ind og beordrede Wilson løsladt, fordi – som dommerne sagde – »sanktionen står i groft misforhold til forbrydelsen«.

Wilsons advokat, B. J. Bernstein, siger til nyhedsbureauet AP, at hans klient blev retsforfulgt for noget, der finder sted hver dag og mellem millioner af teenagere: »Det kan godt være, at det er noget, som forældrene ikke bryder sig om, men det er ikke en forbrydelse.«

Gravid hvor og hvornår
En række amerikanske medier er nu begyndt at regne på, hvornår Jamie Spears blev gravid – og hvor. Om det måske var under et ophold i Californien, hvor lovene er knap så restriktive, eller om det var hjemme i Louisiana, og om aldersforskellen mellem Britney og kæresten er mere eller mindre end to år.

Anklagemyndigheden i Jamie Spears’ hjemby er også kommet under pres for at komme med en erklæring.

Jonathan Turley siger til CNN, at sladderhistorien er en passende anledning til at gøre op med »juridisk puritanisme og tilfældighed«.

»Jeg har intet imod at komme efter voksne, der har sex med børn, men jeg har noget imod at komme efter teenagere, der har et frivilligt forhold,« fastslår han.