Sparekniven rammer det spanske kongehus

Præcis som alle andre offentligt ansatte i Spanien må kong Juan Carlos leve med, at hans ydelser er frosset fast på 2010-niveau.

Foto: BALLESTEROS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SPANIEN: Sparekniven har ramt alle dele af det spanske samfund, også kongehuset.

Kong Juan Carlos har for tredje år i træk fået fastfrosset den årlige statsydelse, apanagen, på samme niveau som i 2010. Det viser et budget for 2014, som det spanske kongehus ifølge nyhedsbureauet AFP mandag offentliggjorde.

Kongehusets samlede budget er to procent mindre end året før og udgør cirka 58 millioner kroner, hvoraf Juan Carlos kan hæve 2,1 millioner kroner i apanage i 2014.

Det svarer til, hvad han fik i løn i 2010, og dermed er kongen også ramt af den fastfrysning af lønninger, som alle offentligt ansatte i Spanien er underlagt.

Opbakningen til det spanske kongehus er styrtdykket, efter en skandale har ramt kongens yngste datter, Cristina. Hun er blevet trukket ind i sagen i kraft af sin mand, Inaki Urdangarin, der er anklaget for korruption og hvidvaskning af penge. Ifølge AFP skal Cristina lørdag afhøres om sin rolle i skandalesagen.

Kongens yngste datter modtager ikke apanage, men sagen har ifølge AFP sat spørgsmålstegn ved kongehusets fremtidige rolle i det spanske samfund.