Spanske elever er tilbage i skole på trods af rekordhøj smitte

I Spanien har skoleelverne været tilbage i skolen i månedsvis. På trods af at smitten slår rekorder i landet, er smittespredningen relativt lille blandt skolebørn.

En elev får taget sin temperatur på en skole i Barcelona. Eleverne i Spanien får blandt andet målt deres temperatur for at sikre, at de ikke er smittet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Quique Garcia/EPA/Ritzau Scanpix

Mens danske skoleelever fortsat er hjemsendt, har eleverne i Spanien været tilbage på skolebænken i flere måneder. På trods af at smitten er rekordhøj.

Spanien var blandt de første lande i Europa, der lukkede samfundet totalt ned med udgangsforbud hele døgnet og lukning af alle uddannelsesinstitutioner.

Nedlukningen af landets skoler varede flere måneder, men efter sommerferien kunne eleverne atter vende tilbage til skolebænken. Dog med en lang række restriktioner.

Restriktioner, som har virket.

Selvom der er flere klasser, som er hjemsendt på grund af coronasmitte, så er det meget lidt, i forhold til at over ti millioner elever modtager fysisk undervisning.

Og det lader også til, at skolernes genåbning ikke har betydet det store for smittespredningen.

Det viser et studie fra et spansk universitet ifølge TV 2.

»Det er vigtigt at understrege, at det her kun er en første analyse, og at det kan ændre sig. Men det, vi ser, er, at selve skoleåbningerne ikke har ændret tendensen (smittespredning, red.) markant,« siger Clara Prats, der er en af forskerne bag studiet, til avisen El Pais.

Stramme restriktioner i skolen

Men selvom eleverne møder op til fysisk undervisning, er det ikke en helt normal skoledag, som børnene møder ind til.

Elever fra seks år og op skal bære mundbind, samtlige elever får taget deres temperatur for at sikre, at eleverne ikke møder op med feber, og ved indgangene er der gulvmåtter med desinficerende væske, der skal sikre, at virussen ikke klæber til fodtøjet.

I klasserne skal der være halvanden meters afstand mellem bordene, og jævnlig udluftning er også på skemaet. Frikvartererne bliver afholdt forskudt, så eleverne holder pause i hver sin sociale boble.

Skolerne i Spanien er åbne, på trods af at smitten er vokset betydeligt den seneste tid. Den seneste opgørelse viser, at over 30.000 personer bliver smittet om dagen, mens knap 200 personer dør.

Men selvom de spanske myndigheder vurderer, at risikoen for, at elever bliver smittet, er lille, så er der alligevel en stigning i smitten blandt elever.

Det spanske dagblad El Mundo skriver, at 6.000 ud af i alt 380.000 klasser er sendt hjem i karantæne, fordi der er konstateret smitte i deres klasser.

Men skoleansvarlige rådmænd forklarer over for avisen, at problemet er meget lille. Det drejer sig blot om 1,6 procent af alle spanske skoleklasser, og en skolerådmand vurderer, at det ikke er i skolen, at eleverne bliver smittet.