Spansk valg i skyggen af Brexit

Det britiske farvel til EU øger spændingen før søndagens spanske valg. De etablerede partier advarer om midt i en international krise at stemme på Podemos, der står til massiv fremgang og afgørende indflydelse.

Ifølge de seneste meningsmålinger vil det nye og EU-kritiske venstreparti Podemos som minimum overhale socialistiske PSOE under det spanske valg. Fold sammen
Læs mere
Foto: JORGE GUERRERO

BARCELONA: Spanierne vågnede fredag op med et dobbelt sug i maven. Dels på grund af af tømmermænd efter sankthansaften, der traditionelt fejres med manér på disse kanter. Dels i form af uvisheden oven på det britiske nej til EU, som de deler med resten af europæerne, og som har skabt yderligere spænding før et af de mest skæbnesvangre parlamentsvalg i landets nyere historie.

Ifølge de seneste meningsmålinger vil det nye og EU-kritiske venstreparti Podemos som minimum overhale socialistiske PSOE. Enkelte af dem reducerer oven i købet det regerende konservative PPs forspring til et par procentpoint. Og ender Podemos med at få afgørende indflydelse, vil det ikke blot udløse et jordskælv i spansk politik, men også sende nye rystelser gennem både de europæiske institutioner og de internationale finansmarkeder.

Brexit var da også knap en kendsgerning, før fungerende premierminister Mariano Rajoy tonede frem på de spanske TV-skærme for at berolige sine landsmænd samt, ikke mindst, advare dem mod »at tage chancer« og i stedet støtte en »seriøs og fornuftig politik«. Også socialistlederen Pedro Sánchez og den liberale Albert Rivera talte ved fredagens afsluttende valgmøder dunder mod populisme og »uansvarlige« folkeafstemninger med klar adresse til Podemos, der støtter Cataloniens ret til national selvbestemmelse.

»Hvordan tør Rajoy gå uden for en dør?«

At dømme efter en spadseretur ned ad ramblaen i det folkelige Barcelona-kvarter Poble Nou vil Brexit imidlertid ikke flytte ret mange stemmer. Ingen af de vælgere af forskellig politisk observans, Berlingske taler med, tror, at det vil få nogen nævneværdig betydning. I hvert fald er de ikke selv kommet i tvivl om, hvor krydset skal sættes.

»Folk som mine bedsteforældre vil sikkert stemme PP med endnu større overbevisning, end de plejer. Men jeg holder fast i Podemos, fordi vi har brug for forandring,« siger Rubén, 27-årig idrætsinstruktør, mens hans jævnaldrende kammerat, Sergio, tilføjer:

»Spørgsmålet er, hvordan Rajoy overhovedet tør gå uden for en dør og stille sig op og sige »Bare rolig, stem på mig« med alt det lort, der kommet frem om korruption og skandaler.«

Den seneste af slagsen er afsløringen af, at indenrigsminister Jorge Fernández Díaz har brugt diverse offentlige instanser til at indsamle og sprede tvivlsomme eller ligefrem falske smudshistorier om ledere af catalanske nationalistpartier. Offentliggørelsen af en serie stærkt belastende båndoptagelser har ugen igennem redet PP som en mare, og det er til regeringspartiets klare fordel, at Brexit i valgkampens slutfase har fortrængt skandalen fra avisernes forsider.

Kaptajn Mariano

Under alle omstændigheder synes hverken den aktuelle sag eller en lang række af korruptionsskandaler, der på et tidspunkt fik en undersøgelsesdommer til at sammenligne dele af PP med en »kriminel organisation«, at svække loyaliteten hos partiets kernevælgere. For dem er faren for en regering med deltagelse af Podemos et vigtigere argument – ikke mindst ved et valg, der finder sted midt under voldsom politisk og økonomisk turbulens i Europa.

Raúl – en 36-årig advokat med kontor i et af Barcelonas pænere kvarterer – erkender, at han denne gang må »holde mig for næsen, mens jeg stemmer PP«.

»Partiet har brug for en fornyelsesproces, som sikkert kun kan gennemføres, når det mister regeringsmagten. Og hvis et af de andre statsbærende partier – som i øvrigt også har deres korruptionsskandaler – var troværdige, ville jeg overveje at støtte dem,« siger Raúl og fortsætter:

»Men selv om Rajoy burde trække sig efter at have været i politik i ufatteligt mange år, er han den eneste, man for alvor kan have tillid til i en situation, hvor nogen har sat sig for at smadre det hele. Hvis vi forestiller os, at Spanien er et skib i havsnød og under angreb af fjenden, og at folk med hjertet skulle vælge en kaptajn, der kunne bringe dem i sikkerhed, ja, så er jeg sikker på, at Rajoy ville vinde med absolut flertal.«