Spansk telefonfis blev politisk alvor

Premierminister Mariano Rajoy var venligheden selv, da en komiker gav sig ud for at være Cataloniens selvstyrepræsident. Men hvorfor gør han så ikke mere for at løse konflikten i virkelighedens verden?

Qué? Har Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, virkelig »masser af plads i kalenderen«?. Arkivfoto: Juan Medina/Reuters
Læs mere
Fold sammen

BARCELONA: Mariano Rajoy lyder oprigtigt glad, da han tager telefonen:

»Jamen, hvordan går det? Vi kender jo hinanden fra indvielsen af hurtigtogslinjen, mens De endnu var borgmester i Girona,« bemærker premierministeren gemytligt i den tro, at han har fået Cataloniens nye selvstyrepræsident, Carles Puigdemont, i røret.

De to mænd er ellers officielt politiske dødsfjender. Puigdemont står i spidsen for en regering, der arbejder målrettet på løsrivelse fra Spanien så hurtigt som muligt. Rajoy har, på sin side, i årevis nægtet ikke blot at tage en folkeafstemning efter skotsk forbillede, men også overhovedet at forhandle om Cataloniens tilhørsforhold.

Nu er der er intet i vejen for at mødes, så snart den forløbne uges »kongerunde« efter valget kort før jul er overstået. Rajoy har trods regeringsforhandlingerne »masser af plads i kalenderen«, afslører han.

Inden en aftale kommer på plads, vælger værten på Ràdio Flaixbacs morgenmagasin imidlertid – bestyrtet over premierministerens godtroende imødekommenhed – at gå til bekendelse. Det hele er en gang telefonfis, og det er en komiker, som parodierer den catalanske præsident.

»De kan gøre (med samtalen, red.), hvad De vil, men det her er ikke seriøst,« replicerer en irriteret Rajoy, der ikke desto mindre siger pænt farvel – og ovenikøbet tak for snakken.

Premierministerens sande jeg

Skal man grine eller græde? Spanierne haft svært ved at beslutte sig, siden radiostationen offentliggjorde sit »scoop«.

På den ene side er det – som konservative spindoktorer var hurtige til at påpege – rigtigt, at han fremstår sympatisk og kompromissøgende, hvilket tyder på, at den catalanske regering selv bærer skylden for den manglende dialog. På den anden side kan det undre, at Rajoy ikke selv har grebet knoglen i løbet af de seneste to-tre år, mens Spaniens alvorligste politiske problem gradvist kørte stadig mere af sporet.

Under alle omstændigheder er det bare med at komme i gang, nu hvor premierministeren har afsløret sit sande jeg, lyder opfordringen fra såvel den socialistiske opposition som en række meningsdannere – hvis, altså, at Mariano Rajoy har tænkt sig at fortsætte på posten.

For hvordan skal det forstås, når Rajoy overfor den falske Puigdemont hævder at have masser af plads i mødekalenderen på et tidspunkt, hvor de afgørende forhandlinger om dannelsen af en ny regering går i gang?

Har han allerede opgivet at skaffe flertal og indstillet sig på nyvalg? Eller pønser den konservative leder på at trække sig, inden de angiveligt stadig mere utilfredse partikammerater gør alvor af at vippe ham af pinden?

Svaret blæste i vinden, mens Felipe VI i går gennemførte de sidste møder inden udpegelsen af en kongelig undersøger. Det har aldrig været let at blive klog på Mariano Rajoy, og kun én ting synes sikker: Han er en venlig mand, der kan tage en spøg i stiv arm.

Modsat Fidel Castro, der efter at en radiojournalist fra Miami for år tilbage havde narret den cubanske leder til at tro, at han talte med sin venezuelanske kollega, Hugo Chávez, kaldte ham for »comemierdas« og »mariconson«. Gloser, der vanskeligt kan oversættes som andet end »lorteæder« og »bøsserøv«.