Spansk prinsesse i retten for skattesvig

Den spanske prinsesse Cristina skal afgive vidneforklaring i en skandalesag og er blevet tiltalt for skattesvig og hvidvaskning af penge, skriver AFP.

ARKIVFOTO. Den spanske prinsesse er blevet involveret i sagen via sit ægteskab med den tidligere håndboldstjerne Inaki Urdangarin Fold sammen
Læs mere
Foto: ATTILA KISBENEDEK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den spanske prinsesse Cristina er tirsdag blevet indkaldt for at afgive vidneforklaring i en sag om skattesvig og hvidvaskning af penge ved domstolen på Mallorca. Det skriver AFP.

Den 48-årige prinsesse Cristina, der er den yngste datter af Spaniens kong Juan Carlos, bliver sammenkædet med sin mands lyssky forretninger. Ægtefællen er den tidligere håndboldspiller Inaki Urdangarin, som bliver efterforsket for at have svindlet med offentlige midler.

Dommeren Jose Castro har siden 2010 behandlet beskyldningerne mod Inaki Urdangarin. Da han også indkaldte prinsesse Cristina, skrev han i sin skriftlige afgørelse, at han havde besluttet at høre prinsessens vidneudsagn »om påståede forbrydelser om skattesvig og hvidvaskning af penge«.

Hun skal give sin forklaring 8. marts som en del af retssagen mod ægtefællen, og vidneudsagnet kan ifølge AFP føre til formelle anklager mod den spanske prinsesse.

Sammen med en tidligere forretningspartner er Urdangarin sigtet for at have svindlet med seks millioner euro svarende til knap 45 millioner kroner, som kom fra offentlige midler gennem velgørenhedsfonden Noos Institute. Urdangarin var formand for bestyrelsen, hvor også prinsesse Cristina havde en plads.

Tilbage i foråret 2012 var den spanske prinsesse også indkaldt af retten på Mallorca for mistanke om korruption, men den beslutning blev underkendt efter en klage fra anklageren.

Cristina-sagen er endnu et slag for det spanske kongehus og prestigen hos den 76-årige konge. Juan Carlos har de seneste år lidt af helbredsproblemer. Hans popularitet i befolkningen led et voldsomt dyk, da han i 2012 tog på en luksuriøs elefantjagt i Afrika, mens Spanien kæmpede med finanskrisen.

62 procent mener ifølge meningsmålingsinstituttet Sigma Dos, at kongen skal abdicere, så 45-årige kronprins Felipe kan overtage tronen. Samtidig er den generelle opbakning til monarkiet faldet til 49,9 procent.