Spansk politi skyder hovedmistænkt for Barcelonaangreb

Catalansk politi har skudt en mand, med hvad der ligner et bombebælte, vest for Barcelona, melder myndigheder.

Den terrormistænkte marokkaner Younes Abouyaaqoub er angiveligt blevet anholdt.EPA/J.J. GUILLEN Fold sammen
Læs mere
Foto: J.J. GUILLEN

Spansk politi har mandag bekræftet på Twitter, at de har skudt og dræbt den hovedmistænkte for angrebet i Barcelona, Younes Abouyaaqoub.

Meddelelsen kommer efter en politiaktion mandag eftermiddag, der fandt sted 50 kilometer vest for Barcelona i byen Subirats.

Her har politiet skudt den 22-årige Younes Abouyaaqoub, der ifølge politiet bar, hvad der kunne ligne et bombebælte.

Den store spanske avis El Pais skriver på baggrund af kilder i efterforskningen, at politiets undersøgelser har vist, at der er tale om en attrap.

Avisen skriver også, at den mistænkte ifølge deres kilder råbte ""Allahu Akbar", der betyder "Gud er størst" på arabisk, inden han blev skudt.

Younes Abouyaaqoub blev ifølge avisen skudt på 10-15 meters afstand.

Herefter lå han med ansigtet nedad, indtil politiets bomberyddere kunne bekræfte, at der ikke var nogen fare, skriver avisen.

Herefter kunne politiet identificere manden og meddele offentligheden, at der er tale om Younes Abouyaaqoub.

Nyhedsbureauet AP skriver, at det var en ejer af en lokal vingård, der alarmerede politiet efter at have set en bil krydse ejendommen i høj hastighed.

De spanske myndigheder arbejder ud fra hypotesen om, at det var Younes Abouyaaqoub, som sad bag rattet ved en bilmassakre i torsdags i Barcelona.

Ved angrebet kørte bilen mere en 500 meter ad Barcelonas stærkt trafikerede gågade La Rambla. Bilens fører kørte zigzag gennem menneskemængden.

Younes Abouyaaqoub menes at være en del af en større ekstremistisk celle, der har planlagt flere angreb i Barcelona. Der er tale om en gruppe yngre mænd, hvoraf flere har marokkansk afstamning.

En imam, der menes at være dræbt i en eksplosion onsdag, menes også at være indblandet i radikaliseringen af gruppen.

Den ekstremistiske celle menes at have planlagt angreb med sprængstoffer i Barcelona. De oprindelige planer formodes dog at være gået i vasken, efter en eksplosion i et hus onsdag, hvor flere personer fra gruppen holdt til.

Efterfølgende menes gruppen at have gennemført to angreb med køretøjer.

Foruden angrebet på La Rambla torsdag blev et bilangreb gennemført natten til fredag i kystbyen Cambrils.

Myndighederne i Spanien har mandag oplyst, at de har identificeret i alt 15 dødsofre for de to angreb i Barcelona og Cambrils.

13 blev dræbt i bilangrebet i Barcelona og over hundrede personer blev sårede. Mere end 50 er stadig indlagt på hospitalet, flere i kritisk tilstand.

En person blev dræbt ved knivstik i Barcelona, mens en person blev dræbt i bilangrebet i Cambrils.

/ritzau/