Spansk politi har lukket 1300 skoler i Catalonien

Familier har besat skoler, men politiet giver dem ordre til at gå hjem. Minister kalder afstemning parodi.

Personer vågner op efter at have tilbragt natten på Barcelonas Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS/Yves Herman
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spaniens regering siger lørdag, at politiet har lukket og afspærret 1300 af 2315 skoler i Catalonien, der søndag skulle bruges som afstemningssteder ved en stærkt omstridt afstemning om en løsrivelse af regionen.

En officiel regeringskilde siger samtidig, at familier har besat 163 skoler, der ifølge planen skal være afstemningssteder.

Politiet har gået rundt til familier, som har besat skoler, og henstillet til dem om, at de forlader området.

Ifølge en ordre fra lederen af det catalanske politi skal skolerne være evakueret og lukket senest klokken 06.00 søndag - tre timer før valglokalerne skulle åbne.

Spaniens udenrigsminister siger, at Cataloniens regering er en hån mod demokratiet, fordi den forsøger at gennemføre afstemningen, som landets forfatningsdomstol har afvist som værende i strid med forfatningen.

I et interview med nyhedsbureauet AP siger udenrigsminister Alfonso Dastis, at catalanerne »presser ikke på for at for at få demokrati.«

»Det er en hån mod demokratiet - en parodi,« siger han.

Dastis beskylder den catalanske regering for at gøre forsøg på at promovere et udelukkelsessystem, som er i grundlæggende strid med EU's mål og idealer.

»Vælgerafstemninger kan ikke udlægges som demokrati. De er snarere et »af de instrumenter, som diktatorer tyr til«.«

Krisen opfattes som en af de alvorligste i Spanien siden genindførelsen af demokrati i 1975 efter Francisco Francos død.

Myndighederne i Madrid har givet politiet instrukser om at sikre, at ingen stemmer blev afgivet ved afstemningen, som landets domstole har erklæret forfatningsstridig.

Politiet har sendt tusindvis af betjente til regionen for at håndhæve ordren fra premierminister Mariano Rajoys regering.

/ritzau/AFP