Spansk politi beslaglægger millioner af stemmesedler

Cataloniere skulle 1. oktober stemme om selvstændighed, men stemmesedler er beslaglagt.

Cataloniere skulle 1. oktober stemme om selvstændighed, men stemmesedler er beslaglagt. Fold sammen
Læs mere
Foto: LLUIS GENE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Barcelona. Spansk politi har onsdag beslaglagt "op mod ti millioner stemmesedler", der skulle være brugt ved Cataloniens afstemning om selvstændighed 1. oktober.

Det oplyser indenrigsministeriet ifølge nyhedsbureauet AFP.

En anonym kilde med kendskab til sagen oplyser til AFP, at stemmesedlerne blev konfiskeret i byen Bigues, der ligger cirka 45 kilometer nord for Barcelona.

Oplysningen om de mange millioner beslaglagte stemmesedler kommer i kølvandet på anholdelser og demonstrationer onsdag.

Flere tusinde personer gik på gaden i den catalonske storby Barcelona, efter at 12 catalonske politikere og medlemmer af administrationen i regionen ifølge den regionale regering blev anholdt onsdag morgen.

Det står ikke klart, hvad de anholdte er sigtet for.

Anholdelserne er sket halvanden uge inden folkeafstemningen om Cataloniens løsrivelse fra Spanien.

Et flertal af befolkningen i regionen bakker op om en afstemning. Men den er ifølge den spanske forfatningsdomstol ulovlig. Den strider imod forfatningen, hvor der står, at Spanien er udeleligt, lyder det.

Den spanske regering har tidligere advaret om, at embedsmænd eller politikere, som bidrager til afholdelsen af afstemningen, kan blive sigtet for lovovertrædelser.

Og onsdag siger den spanske premierminister, Mariano Rajoy, at indsatsen i Catalonien skal sikre retssikkerheden. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Onsdagens anholdelser har fået regeringschefen for Cataloniens regering, Carles Puigdemont, til at beskylde den spanske regering for at sætte regionens selvstyre ud af kraft.

»I disse timer har den spanske stat de facto suspenderet Cataloniens selvstyre,« sagde han tidligere onsdag på et pressemøde.

/ritzau/