Spansk politi: 100.000 demonstrerede i Madrid

Venstrefløjspartiet Podemos trak tusindvis af spaniere på gaderne i Madrid lørdag. Med græske Syriza som forbillede protesterer partiet mod sparepolitikken i det kriseramte land.

Læs mere
Fold sammen

SPANIEN: Op mod 100.000 spaniere gik lørdag gennem Madrids gader i en demonstration arrangeret af venstrefløjspartiet Podemos.

Spansk politi vurderer ifølge AP, at 100.000 mennesker var samlet, men Podemos selv anslår, at 300.000 personer var på gaden.

Podemos blev etableret for et år siden af universitetsprofessor Pablo Iglesias, og partiet overraskede alle ved at vinde fem pladser ved valget til Europa-Parlamentet i maj sidste år.

Podemos har massiv medvind i meningsmålingerne med løfter om, at partiet vil forsøge at få afskrevet dele af Spaniens gæld, hvis partiet vinder parlamentsvalget senere i år. Her håber Podemos at følge i fodsporene af søsterpartiet i Grækenland, Syriza, der vandt en jordskredssejr ved det græske parlamentsvalg for en uge siden.

Mange spaniere er vrede over politisk korruption og nedskæringer i det offentlige forbrug.

Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, advarer om ikke at »spille russisk roulette« ved at støtte Podemos, der har mindre end et år på bagen som politisk parti. Rajoy siger, at Podemos »lover både månen og solen, men kan ikke levere«, skriver BBC.

Podemos’ leder, Pablo Iglesias, siger, at Spaniens økonomiske kvaler skyldes »en korrupt minoritet, der har begået den groveste plyndring i Spaniens nyere historie«.