Spansk leder beder virksomheder blive i Catalonien

Hundredvis af selskaber har flyttet deres juridiske hovedkvarter fra Barcelona på grund af politisk uro.

Arkivfoto. Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, rettede søndag en indtrængende opfordring til virksomheder og erhvervsledere i Catalonien om ikke at forlade regionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: NACHO GALLEGO

Barcelona. Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, rettede søndag en indtrængende opfordring til virksomheder og erhvervsledere i Catalonien om ikke at forlade regionen.

Det sker efter hundredvis af selskaber har flyttet deres juridiske hovedkvarter fra Barcelona på grund af politisk usikkerhed og frygt for at miste adgangen til EU's indre marked.

Det er første gang Rajoy besøger Catalonien, efter at den nationale regering har indført direkte styre

»Jeg beder alle virksomheder, som arbejder eller som har arbejdet i Catalonien, om at blive i regionen, siger den spanske premierminister, som var i Barcelona dagen efter hundredtusinder gik på gaden i regionen for at kræve deres politiske ledere frigivet.«

Rajoy besøger regionen som led i den igangværende valgkamp forud for valget i regionen den 21. december. Rajoy holdt dog under besøget en lav profil, og der var ingen større offentlige arrangementer i hans program.

Det er to uger siden, at Rajoy udskrev valg efter at have afskediget den catalanske leder, Carles Puigdemont og dennes regering. Desuden blev det regionale parlament opløst, og nyvalg blev udskrevet.

Politiet i Barcelona siger, at omkring 750.000 mennesker deltog i lørdagens demonstration.

/ritzau/AFP