Spansk abortlov vækker europæisk debat

Dagens demonstration i Madrid mod stramninger i Spaniens abortlovgivning er blot én blandt flere i en række europæiske byer. Debatten om værdipolitisk sprængfarlige emner foregår i stigende grad på tværs af landegrænser.

En stramning af den spanske abortlov vækker vrede også uden for landets grænser. Onsdag protesterede mere end 2.000 demonstranter ved den spanske ambassade i Bruxelles. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Den hidtil største protest mod planerne om at stramme den spanske abortlov fandt ikke sted i hverken Madrid eller Barcelona. Det var uden for den spanske ambassade i det centrale Bruxelles, at der onsdag aften blev råbt slagord mod premierminister Mariano Rajoy, og blandt de godt 2.000 demonstranter på gaden i Belgiens hovedstad kunne man finde såvel lokale og tilflyttere fra andre europæiske lande som spanske expats.

Også andre steder på kontinentet har feminister og borgerretsgrupper de seneste uger protesteret mod lovforslaget, der ikke blot afskaffer de nuværende relativt liberale regler men også udgør en stramning i forhold til den tidligere lov fra 1985. Og når den første store demonstration på spansk grund i dag afvikles i Madrid, bliver det med sympatiaktioner i bl.a. London, Paris og Rom samt – uden for Europa – i Buenos Aires og Rabat.

Samtidig har den franske kvinderetsminister, Najat Vallaud-Belkacem, i et åbent brev udtrykt »bekymring« over regler, der peger i modsat retning af den liberalisering, hendes egen regering vil indføre. Og i Europa-Parlamentet, hvor det spanske lovforslag forleden var til heftig debat, har det svenske medlem Mikael Gustafsson blandt sine kolleger indsamlet over 200 underskrifter mod stramningen.

Smittefare

Men hvorfor den store interesse for abortregler i et måske nok stort men også perifert og – set fra Nordeuropa – lettere eksotisk EU-land? Ud over almindelig »søstersolidaritet« handler det formentlig om, at selv beslutninger på et nationalt lovgivningsområde som svangerskabsafbrydelse i dagens Europa har konsekvenser, der rækker ud over de enkelte landes grænser.

»Mine bedstemødre kæmpede for min ret til selv at bestemme. Nu er det min tur til at kæmpe både for spanske veninder og kommende generationer. For jeg er bange for, at ideerne bag denne lov skal »smitte« i andre lande,« som Morgane Piraux, en 30-årig lokal deltager i onsdagens demonstration i Bruxelles, formulerede det overfor El País.

I hvert fald var »Viva España« (Leve Spanien) det foretrukne kampråb, da abortmodstandere forleden protesterede mod de nye franske regler. Samtidig er det spanske tilbagetog særlig symbolladet, fordi landet under den tidligere socialistiske Zapatero-regering både i forhold til abort og på andre områder førte an i et verdsligt sindet opgør med traditionelle katolske værdier.

»Indtil Rajoy besluttede at lægge kursen om, var Spanien et forbillede for os, men nu må spanske kvinder i stedet krydse grænsen for at få foretaget en abort i mit land, hvis den nye lov ikke ændres,« siger det portugisiske Europa-Parlamentsmedlem Inês Zuber.

Fanget i krydsild

Det gør den så måske også. Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón mener ganske vist at have regeringschefens opbakning. Men hans argument for nylig om, at loven vil gavne økonomien i kraft af en – i teorien – højere fødselsrate, tyder på en vis desperation.

Skal man tro spansk presse, er Rajoy skræmt over de kraftige internationale reaktioner, der også omfatter en stærkt kritisk leder i New York Times. Samtidig har loven, der skulle lægge en dæmper på utilfredsheden hos hans højrekatolske vælgere, snarere bidraget til splittelsen i det ellers så disciplinerede regeringsparti.

Flere ledende konservative har krævet en mere kompromissøgende tekst, og enkelte har endog argumenteret for at bevare den nuværende lovs princip om fri abort i svangerskabets første uger. Omvendt udgør stramningerne for højrefløjen, hvor man er rasende over regeringens politik på andre områder, knap nok et plaster på såret.Rajoy har da også antydet, at loven er lagt på is, som minimum indtil valget til Europa-Parlament i maj er overstået. Men det betyder ikke nødvendigvis, at han kan lægge debatten død. Dagens demonstration i Madrid er blot den første af en række, og samtidig rører også abortmodstanderne på sig. Der er med andre ord lagt i kakkelovnen til fortsat værdikamp både på politiske niveau og i et civilsamfund, der i stigende grad organiserer sig på tværs af landegrænser.