Spanierne vil stemme: Skal kongehuset bestå?

Meningsmåling viser, at et klart flertal af spanierne ønsker at stemme om afskaffelse af monarkiet.

Spaniens kong Juan Carlos ved en reception for at markere militærets dag i Spanien 8. juni, 2014. Størstedelen af spanierne ønsker en afstemning om monarkiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREA COMAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SPANIEN: Opbakningen til det spanske kongehus er i frit fald, og det er et svækket kongehus, som den abdicerende kong Juan Carlos efterlader.
På den baggrund venter der kronprins Filipe en stor opgave, når han i disse dage forbereder sig på at overtage tronen efter sin far.

Ikke nok med, at spanierne er skuffede over kong Juan Carlos embedsførelse - nu ønsker et markant flertal af befolkningen også at stemme om, hvorvidt kongehuset overhovedet skal bestå.

Det skriver den spanske avis El Pais, som har publiceret en meningsmåling, der viser, at næsten to tredjedele - 62 procent - af spanierne støtter en folkeafstemning.

Efter det blev offentliggjort, at den 76-årige kong Juan Carlos ønsker at abdicere, har mange spaniere krævet en folkeafstemning om monarkiet. De er utilfredse med kong Juan Carlos, der blandt andet er blevet kritiseret for at have brugt penge på en elefantsafari i Botswana midt i en økonomisk krise i Spanien. Desuden er hans familie viklet ind i en korruptionsskandale.

Ifølge El pais, der er Spaniens største avis, og politisk tilhører centrum-venstre, ville 49 procent af spanierne i tilfælde af en folkeafstemning foretrække at bevare monarkiet med kronprins Felipe som konge. Omvendt ville 36 procent støtte overgangen til en republik.

Den 46-årige kronprins Felipe ventes at blive indsat ved en ceremoni 19. juni.