Spanierne burde sove på det

For lidt søvn og en skæv døgnrytme skader produktiviteten og folkesundheden i Spanien. Men det er svært at ændre vaner.

Søvnige madrilenere i intens konkurrence om siesta-mesterskabet i et lokalt indkøbscenter.?Foto: Dominique Faget/AFP Fold sammen
Læs mere

BARCELONA: Det lyder umiddelbart en smule bagvendt, men er, ifølge døgnrytmeforskere, ikke desto mindre en kendsgerning: Når spanierne får markant mindre hvile end de fleste andre europæere, skyldes det først og fremmest deres myteomspundne siesta.

Sagen er den, at de færreste nu om dage har mulighed for at snuppe en »morfar« under den lange middagspause – og slet ikke i pyjamas og med natpotte under sengen, som ifølge forfatteren Camilo José Cela er den eneste rigtige måde at gøre det på. Alligevel holder de fleste arbejdspladser fast i en traditionel, todelt arbejdsdag. Og da den også her i landet er på otte timer, betyder det, at spaniere får senere fri, spiser senere aftensmad og kommer senere i seng end deres europæiske medborgere, men samtidig står lige så tidligt op. Hvilket resulterer i et søvn­underskud på 53 minutter i forhold til EU-gennemsnittet, viser de seneste undersøgelser.

Men ikke nok med det. Spanien befinder sig desuden – om man så kan sige – et godt stykke til venstre for tiden. Selv om hovedparten af landet ligger vest for 0-meridianen i Greenwich, deler det tidszone med Danmark, Tyskland og Italien. Derfor er det, når klokken – samtidig – slår otte i henholdsvis A Coruña og Milano, bælgmørkt store dele af året i den vestspanske by, mens morgenstunden næsten hver dag har guld i mund i den italienske metropol. Både i billedlig og bogstavelig forstand.

Konservative natteravne

Den manglende søvn og skæve døgnrytme koster nemlig dyrt på flere områder, advarer forskerne.

For det første går de dårlige vaner ud over folkesundheden og øger risikoen for sukkersyge, fedme, forhøjet blodtryk og hjerte-kar-lidelser. For det andet – og nok så vigtigt i disse krise­tider – falder produktiviteten på arbejdspladserne. Ansatte med kronisk søvn­underskud er distræte, mere tilbøjelige til at få stress og især sidst på den lange arbejdsdag meget lidt effektive.

Da det store energiselskab Iberdrola for år tilbage indførte en såkaldt »europæisk« arbejdsdag uden lang middagspause og med mere fleksibilitet, steg produktiviteten da også dramatisk. Sygefraværet faldt med 20 pct. og antallet af arbejdsulykker med 15 pct.

Så hvorfor i alverden afskaffer spanierne ikke bare siestaen én gang for alle og benytter lejligheden til samtidig at indføre Greenwich Mean Time?

Svaret er diffust, men handler formentlig om nedarvet skik og brug – og ikke kun i forhold til arbejdslivet. Spanierne ser sig selv som natteravne og er ofte lidt stolte af det. Eksempelvis kan man på de færreste spanske restauranter få noget at spise før kl. 20.30. Mange fodboldkampe begynder først kl. 22.00, og det samme gælder TV-stationernes mest sete programmer.

I hvert fald er ændringer alt andet end populære, måtte Jordi Sevilla sande, da han som minister for den offentlige administration midt i 00erne søsatte en reform på området.

»Det private erhvervsliv nægtede at være med, og også internt mødte vi modstand,« siger Sevilla til avisen El País og tilføjer:

»Jeg blev i en periode hele tiden stoppet på gangene af ministeriets mandlige ansatte, der beklagede sig over, at de ikke vidste, hvad de skulle stille op med sig selv, når de var hjemme allerede kl. 18.00.«