Spaniens Sanchez sikrer sig ny periode som premierminister

Pedro Sanchez har med snæver margin sikret sig støtte til at kunne fortsætte som premierminister i Spanien.

Pedro Sanchez får ny peridoe (arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU

Spaniens fungerende premierminister, Pedro Sanchez, har tirsdag ved en afstemning i parlamentet sikret sig en ny periode på posten.

Den socialdemokratiske Sanchez fik støtte fra 167 parlamentsmedlemmer, mens 165 stemte imod. 18 parlamentsmedlemmer afholdt sig fra at stemme.

Sanchez blev søndag afvist ved en afstemning i parlamentet. Her opnåede han ikke de 176 påkrævede stemmer i det 350 medlemmer store parlament.

Den 47-årige premierminister havde dog en ny chance tirsdag.

Her havde han - ulig ved søndagens afstemning - blot brug for et simpelt flertal. Det vil sige flere ja-stemmer end nej-stemmer.

Sanchez havde på forhånd landet en aftale med det catalanske parti, ERC, der havde lovet at afholde sig fra at stemme.

ERC og socialdemokratiske PSOE er blevet enige om at indlede forhandlinger mellem Spaniens regering i Madrid og den catalanske regering i Barcelona.

Det skal »løsne op for den politiske konflikt om Cataloniens fremtid og etablere et grundlag for dens løsning,« lød det for nogle dage siden.

I november vandt det spanske socialistparti parlamentsvalget, men fik ikke flertal. Partiet fik 120 sæder i parlamentet, hvilket var tre færre end ved valget i april.

Kort efter efterårets valg lavede Sanchez en aftale med venstrefløjspartiet Podemos om at danne en koalitionsregering.

Tilsammen har de to partier 155 pladser, og fordi Sanchez havde sikret sig at partiet ERC - og en andre række små partier - ikke stemte ved tirsdagens afstemning, kunne han sikre sig endnu en periode som premierminister.

Pedro Sanchez blev første gang premierminister i Spanien i juni 2018, men han har haft vanskeligt ved at holde på regeringsmagten. Derfor måtte spanierne til stemmeurnerne to gange i løbet af 2019.

/ritzau/Reuters