Spaniens regering benåder ni catalanske separatistledere

Vi ønsker at indlede en ny æra med dialog og forsoning, siger Sánchez om benådning af catalanske separatister.

Sánchez meddelte allerede mandag, at han ville benåde de ni, og tirsdag er det formelt blevet vedtaget af regeringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lluis Gene
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spaniens regering har benådet ni separatistledere, der blev fængslet, efter Cataloniens løsrivelsesforsøg i 2017.

Det oplyser premierminister Pedro Sánchez' kontor tirsdag.

Sánchez meddelte allerede i en tale mandag, at han ville benåde de ni, og tirsdag er det formelt blevet vedtaget af regeringen.

De catalanske separatistledere blev i 2019 idømt mellem 9 og 13 års fængsel for deres roller i løsrivelsesforsøget. Det mislykkede forsøg kastede Spanien ud i landets værste politiske krise i årtier.

Pedro Sánchez, der står i spidsen for det spanske socialistparti (PSOE), beskriver benådningerne som et udtryk for velvilje og et første skridt i retning af at løse en bitter politisk konflikt med den nordøstlige region.

»Med denne handling vil vi indlede en ny æra med dialog og forsoning og én gang for alle gøre en ende på splid og konfrontation,« siger premierministeren tirsdag.

En af de benådede ledere, den tidligere catalanske udenrigsminister Raül Romeva, blev idømt 12 års fængsel. Han understreger, at regionen fortsat vil kæmpe for selvbestemmelse.

»Ved at benåde ni mennesker kan de ikke skjule den undertrykkelse, de fortsat udøver mod hundredvis af separatister. Vi vil ikke opgive kampen for amnesti og selvbestemmelse,« skriver han ifølge nyhedsbureauet Reuters på Twitter.

Ifølge flere konservative politikere har Sánchez besluttet at benåde separatistlederne for at fastholde magten i Spanien.

Sánchez' mindretalsregering er delvist afhængig af catalanske separatister for at kunne gennemføre lovgivning i det spanske parlament.

Meningsmålinger har vist, at et flertal af den spanske befolkning er imod at benåde de dømte catalanske separatister.

/ritzau/AFP