Spanien vil lempe abortlovgivning og indføre fri ved menstruationssmerter

Spanien vil med en ny lovpakke lempe på reglerne om abort, samtidig med at de vil give kvinder med menstruationssmerter fri.

Foto: Jorge Peteiro
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens diskussionen om abort raser i USA, og et lovforslag, der skulle sikre retten til abort i hele USA, er faldet i det amerikanske Senat, går Spanien i den anden retning.

Spaniens socialistisk ledede koalitionsregering er nemlig ved at forberede en lovpakke, der vil tillade kvinder over 16 år at få abort uden tilladelse fra deres forældre eller værger.

De vil samtidig indføre op til fem dages menstruationsorlov om måneden til kvinder, der lider af menstruationssmerter.

Lovforslaget, som skal godkendes af regeringen i næste uge, skal sikre, at abort er tilgængeligt for alle dem, der bruger det offentlige sundhedssystem, og at menstruation behandles som et ordentligt sundhedsproblem. Det skriver The Guardian.

Hvis loven bliver vedtaget, vil den gøre op med en lov fra 2015, som kræver, at kvinder på 16 og 17 år skal indhente samtykke fra deres forældre for at kunne få en abort.

»Det er denne regerings pligt og dens hensigt at sikre retten til abort i det offentlige sundhedssystem og fjerne de forhindringer, der forhindrer kvinder i at bestemme, når det kommer til deres krop og deres liv,« sagde Spaniens ligestillingsminister, Irene Montero, i februar.

Menstruationsorlov

Ifølge spanske myndigheder oplever en tredjedel af kvinderne smerter ved menstruation.

»Når der er et problem, som ikke kan løses medicinsk, synes vi, det er meget fornuftigt at have midlertidig sygemelding,« sagde Ángela Rodríguez, der er statssekretær for ligestilling i Spanien, i marts.

»Det er vigtigt at være klar over, hvad en smertefuld menstruation er: Vi taler ikke om let ubehag, men om alvorlige symptomer som diarré, feber og slem hovedpine,« sagde hun.

Spanien kan dermed blive det første vestlige land, der tilbyder »menstruationsorlov« til kvinder, der lider af menstruationssmerter, mens de er på arbejde.

Sidste år var en håndfuld lokale administrationer i Spanien blandt de første i Vesteuropa til at anerkende menstruationssmerter og tilbyde deres medarbejdere menstruationsorlov.

Byrådet i Girona i Catalonien sagde dengang, at tiltaget var designet til at fjerne »det tabu, der eksisterer omkring menstruation og den smerte, som nogle kvinder lider under.«

Andre lande i verden giver allerede menstruationsorlov herunder Japan, Sydkorea, Indonesien og Zambia.

I reformpakken, der skal vedtages på Spaniens næste regeringsmøde på tirsdag, vil skolerne også blive forpligtet til at stille hygiejnebind til rådighed til piger, der har brug for dem, skriver Daily Mail.