Spanien udsteder arrestordre på afsat catalansk leder

Spansk domstol beder europæisk politi anholde den catalanske eksleder Carles Puigdemont og fire eksministre.

Spanien udsteder nu en arrestordre på Cataloniens afsatte leder, Carles Puigdemont. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSEP LAGO

En domstol i Spaniens hovedstad, Madrid, har udstedt europæisk arrestordre på den afsatte catalanske selvstyrepræsident, Carles Puigdemont, og fire af hans eksministre.

Det oplyser domstolen i en meddelelse fredag.

Torsdag aften var der modstridende meldinger om, hvorvidt domstolen i Madrid havde udstedt en arrestordre.

Men fredag meddeler domstolen, at undersøgelsesdommer Carmen Lamela har anmodet den belgiske anklagemyndighed om at anholde de fem catalanske politikere.

Den europæiske arrestordre skal sikre, at de pågribes, selv om de rejser ud af Belgien til et andet europæisk land, skriver nyhedsbureauet AP.

Puigdemont og de fire eksministre efterforskes af spanske myndigheder for oprør og undergravende virksomhed i forbindelse med folkeafstemningen 1. oktober om regionen Cataloniens løsrivelse fra Spanien.

De fem var tilsagt til at møde op i retten i Madrid torsdag, men mødte ikke op. Her blev ni andre afsatte catalanske ministre varetægtsfængslet.

Tirsdag rejste Puigdemont og de fire eksministre til Belgien, hvor de fortsat menes at opholde sig.

De forlod Catalonien efter, at den spanske premierminister, Mariano Rajoy, havde afsat den catalanske regionale regering.

Det kom som reaktion på, at det catalanske parlament for en uge siden havde erklæret uafhængighed fra Spanien.

Dommer Carmen Lamela har afvist en anmodning fra Puigdemont om at få lov til at afgive forklaring via en videoforbindelse fra Belgien, meddeler domstolen.

/ritzau/Reuters