Spanien slår til mod Cataloniens selvstyre: Regeringsmedlemmer anholdt under ransagning

En række regeringsmedlemmer er blevet anholdt under Civilgardens ransagning af det catalanske selvstyres kontorer. Flere steder i Barcelona demonstrerer tusinder af borgere mod aktionen og i Madrid er venstrefløjs- og nationalistiske partier udvandret fra en parlamentet i protest.

Tusindvis af borgere mødte op for at protestere mod Civilgardens anholdelser og ransagninger den catalanske selvstyregerings kontorer. Her udenfor det regionale økonomiministeriums sæde på Rambla Catalunya.. / AFP PHOTO / LLUIS GENE Fold sammen
Læs mere
Foto: LLUIS GENE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en rød linje i striden om Cataloniens ulovlige folkeafstemning, der blev krydset, da spanske civilgardister tidligt onsdag gik i gang med at ransage de catalanske selvstyreregerings kontorer flere steder i Barcelona. Mindst 12 personer heriblandt en række juniormedlemmer af selvstyreregeringen er blevet arresteret.

Aktionen er fortsat i gang, og civilgardisterne leder efter beviser og indicier om selvstyregeringens forberedelser til en folkeafstemning om uafhængighed 1, oktober. Afstemningen er blevet suspenderet af den spanske forfatningsdomstol, og anklagemyndigheden har bebudet, at den vil slå til mod alle, som trodser forbuddet.

Spanske sikkerhedsstyrker har gennem de seneste foretaget ransagninger flere steder i Catalonien og beslaglagt valgplakater samt breve med indkaldelse af valgtilforordnede i forbindelse med folkeafstemningen. Det har flere steder ført til spændte situationer mellem politiet og borgere, som demonstrerede mod aktionerne.

Knap var onsdagens ransagninger og anholdelser blevet kendt, før tusindvis af barcelonesere mødte uden for de berørte regeringsbygninger. En af Barcelonas hovedfærdselsårer, La Gran Vía, blev blokeret af demonstranterne. Stemningen var spændt, men demonstranter, som Berlingske havde lejlighed til at tale med, insisterede på det vigtige i, at der ikke opstår voldelige episoder.

»Det er det, de forsøger at fremprovokere,« sagde Lluís Masgrau, en midaldrende mand.

Også i Spaniens parlament blev der protesteret. Gabriel Rufian fra det catalanske nationalistparti ERC forlangte, at »Rajoy fjerner sine beskidte hænder fra Catalonien«, mens Xavier Domènech fra venstrepartiet Podemos' catalanske undergruppe omtalte aktionen som »præventiv krig«. Begge grupper udvandrede efterfølgende fra samlingen.

Ifølge premierminister Mariano Rajoy reagerer de spanske myndigheder med »proportionalitet« på den »antidemokratiske« udfordring fra de catalanske folkeafstemningsplaner.

»Regeringen gør sin pligt og vil fortsætte med at gøre det til den bitre ende,« proklamerede Rajoy.