Spanien skærer i løn og pension

Premierminister Zapatero er nødt til at ofre sit hjertebarn - socialpolitikken - for at finde de 15 milliarder euro, han har lovet de øvrige EU-lande at spare. Oppositionen kritiserer, at den spanske økonomi reelt er sat under administration.

BARCELONA: José Luis Rodríguez Zapatero lignede én stor undskyldning, da han i går gik på talerstolen i det spanske parlament. Ikke over for de internationale ledere, der har tvunget ham til at nedbringe Spaniens budgetunderskud hurtigere end planlagt. Premierministerens ydmyghed gjaldt almindelige borgere.

»I, som ikke har nogen skyld i krisen, bliver nu igen ramt af den. Men et ekstraordinært offer er nødvendigt,« sagde Zapatero.

Herefter gik han i gang med at forklare, hvordan regeringen det kommende halvandet år vil opnå de lovede besparelser på 15 mia. euro.

Spaniens offentlige ansatte går fra juni fem pct. ned i løn. For de øverste lønklasser bliver tilbagegangen endnu større, og regeringens medlemmer går selv forrest med 15 pct.

Fra næste år fastfryses de offentlige lønninger, og det samme sker i forhold til pensioner. Samtidig får to af Zapateros centrale valgløfter fra 2008 kniven. Et engangsbeløb på 2.500 euro i børnepenge fjernes helt, og muligheden for hjemmehjælp til gamle og syge begrænses.

Endelig skal der skæres seks mia. euro i de statslige anlægsbudgetter, mens de regionale og kommunale myndigheder bliver pålagt besparelser på 1,2 mia.

Doven elev

Zapatero lovede også at præsentere en arbejdsmarkedsreform inden månedens udgang. Eksperter opfordrer til at indføre mere fleksible ansættelseskontrakter i kampen mod den tårnhøje arbejdsløshed på over 20 pct.

Den konservative oppositionsleder, Mariano Rajoy, hilste spareplanen velkommen, men kritiserede, at den er blevet dikteret af andre landes regeringer.

»Premierministeren er som en doven elev blevet pålagt at lave sine lektier efter frister og i et omfang, som han ikke selv bestemmer. Den ydmygelse kunne være undgået, hvis han havde handlet i tide,« sagde Rajoy.

De spanske fagforeninger er, ikke overraskende, stærkt utilfredse med planen.

»Dette ændrer fuldstændig situationen, og det bliver ikke let at undgå social konflikt,« siger lederen af det normalt regeringsvenlige UGT, Cándido Méndez, der ikke vil udelukke strejker mod spareplanen.