Spanien kræver erstatning for agurkehetz

Den spanske regering kræver kompensation for de økonomiske tab, som Tysklands uberettigede anklager mod landets agurker har medført.

Spanske agurker. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHANNES EISELE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den spanske regering truer nu med at tage retslige skridt mod Tyskland for den ubegrundede mistanke mod spanske agurker.

De spanske agurker er i dag af en tysk undersøgelse samt af EU Kommissionen blevet frikendt som smittekilden til udbruddet af VTEC-bakterien, der har gjort over 1000 tyskere syge og kostet 16 mennesker livet.

Frikendelsen kommer efter en uge, hvor de spanske agurker har været under mistanke, og nu står de spanske producenter tilbage med et dårligt image – og en tabt indtjening for de spanske producenter i omegnen af halvanden milliard kroner.

Derfor kræver den spanske vicepremiereminister, Alfredo Perez Rubalcaba, nu økonomisk kompensation for tabet.

“Vi vil måske skride til handling over for den ansvarlige myndighed, i dette tilfælde Hamborg,” siger Alfredo Perez Rubalcaba til BBC News.  

Domino effekt

Også den spanske fødevareminister, Rosa Aguilar, har offentligt krævet erstatning. Allerede på et EU-møde i går, langede hun kraftigt ud efter Tysklands måde at håndtere sagen, der – specielt nu efter de spanske agurkers frikendelse – har kostet Spanien dyrt.

Sundhedsmyndigheder rundt i Europa har den seneste uge frarådet folk at spise rå agurker fra blandt andet Spanien, og samtidig har agurke-sagen haft en domino effekt på andre grøntsager og også frugt.

Tyskerne har indtil videre reageret på spaniernes vrede med at påpege, at der for en uge siden var en så plausibel mistanke mod blandt andet økologiske spanske tomater, at det ville have været uansvarligt ikke at reagere.