Sortklædte anarkister går mod islamister

Egyptens islamister har fået en ny og militant hovedfjende - sortklædte unge anarkister, der på få dage har fået 20.000 tilhængere via Facebook. Landets statsanklager appellerer til massearrestation.

En protestant står på et rækværk i Kairo og kigger ud over Nilen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ASMAA WAGUIH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EGYPTEN: Demonstrationer mod Det Islamiske Broderskab og præsident Morsi har de seneste dage fået et stærkt islæt af sortklædte unge.

Ifølge BBC dukkede de kampberedte sortklædte unge først op i demonstrationer på Tahrirpladsen den 25. januar, men spillede de følgende dage også en rolle i front for de voldelige demonstrationer i tre byer ved Suez-kanalen, hvor den egyptiske præsident indførte undtagelsestilstand, efter flere end 40 personer havde mistet livet.

Urolighederne, der tirsdag fortsatte i Cairo med kampe mellem politi og demonstranter, har nu i alt kostet 52 livet.

Ifølge deres egne erklæringer er de unges hovedfjende islamisterne og broderskabet, skriver BBC og citerer en video, som anarkisterne har lagt ud. Her siger et af medlemmerne:

- Vi blev nødt til at stå offentligt frem for at kæmpe imod det fascistiske og tyranniske regime - Det Muslimske Broderskab og dets militære afdeling. Vi er ikke bøller eller sabotører, men vil kæmpe til egypterne får deres frihed tilbage, lød det.

Den Sorte Blok har klare referencer til lignende bevægelser i Europa og i anti-globaliseringsbevægelsen, skriver Reuters. Og en af grundlæggerne af det, der nu benævnes Den Sorte Blok, Sharif al Sirfi, siger, at dens slogan er: »Hævn eller Revolution«.

De sortklædte, som ifølge Reuters allerede på få dage har samlet 20.000 tilhængere på Facebook, blev tirsdag gjort til en af hovedfjenderne i det opgør, der i øjeblikket finder sted i gaderne mellem myndigheder og modstandere af præsident Morsi og hans islamistiske bagland.

Kritikerne beskylder Morsi for at have »stjålet« den revolution, der førte til præsident Mubaraks fald og med sin nyligt vedtagne grundlov med klare islamistiske aftryk at være på vej til at indføre et religiøst diktatur.

Tirsdag beordrede den egyptiske statsanklager, Talaat Abdallah, politi og hæren til at arrestere medlemmer af Den Sorte Blok og appellerede ret opsigtsvækkende til befolkningen om at medvirke til »arrestation af enhver, der mistænkes for at tilhøre gruppen og med det samme overgive dem til den nærmeste juridiske person«.

Samtidig anklagede Talaat Abdallah Den Sorte Blok for at være en organiseret gruppe, der medvirker til terrorhandlinger og begår kriminalitet for at skade den nationale sikkerhed.

170 medlemmer sidder i øjeblikket fængslet. Statsanklagerens udfald kommer samme dag, som den egyptiske hærchef, Abdel Fattah al-Sisi, advarede om, at de politiske stridigheder kan får staten til at bryde sammen.