»Sorte ingen adgang«: Afrikanere diskrimineres som smittebærere i Kina

Sorte studerende og mindretal i Kina har den seneste tid berettet om diskrimination fra kinesere. De fortæller til internationale medier, at de bliver anset som smittebærere, og en diplomatisk krise mellem Kina og Afrika kan være under opsejling.

Flere afrikanere i den kinesiske by Guangzhou fortæller om udbredt diskrimination og forskelsbehandling i kølvandet på coronaepidemien. Blandt andet har sorte indbyggere i byen oplevet blive sat på gaden af deres udlejere og nægtet adgang til restauranter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Plavevski/EPA/Ritzau Scanpix

Der er inden for kort tid berettet om adskillige eksempler på diskrimination af afrikanske mindretal i Kina. Afrikanske studerende i Kina oplyser til CNN, at de føler sig udsat for racisme under coronakrisen.

CNN har interviewet mere end 24 afrikanere, der bor i den kinesiske by Guangzhou, hvoraf mange fortalte om lignende oplevelser.

Eksemplerne inkluderer afrikanere, der bliver sat på gaden, bliver påkrævet vilkårlige test for covid-19 samt bliver sat i hjemmekarantæne i 14 dage, på trods af at de ikke havde nogen symptomer eller kontakt med kendte coronapatienter.

Det afrikanske samfund i Guangzhou er bestyrtet, og det frygtes, at situationen kan udvikle sig til en regulær diplomatisk krise mellem Kina og Afrika, efter at der blev delt beretninger på sociale medier om, at sorte personer er blevet sat på gaden.

I den sydkinesiske by er afrikanere blevet bortvist fra deres hjem af udlejere og blevet afvist på hoteller, selv om mange af dem hævder ikke at have nogen nyere rejsehistorik eller kendt kontakt med covid-19-patienter.

Sorte afvist på McDonald's-restaurant

I løbet af påsken er burgerkæden McDonald's i Kina blevet nødt til at gå ud med en undskyldning, efter at en restaurant indførte et forbud mod sorte kunder.

En video, der i weekenden cirkulerede på nettet, viste ifølge det kinesiske medie Inkstone en kinesisk McDonald's-medarbejder med et skilt, der forbød sorte mennesker adgang.

»Vi er blevet informeret om, at sorte mennesker fra nu af ikke har adgang til restauranten,« stod der på skiltet, som var skrevet på engelsk.

Kinas ambassadør i Zimbabwe har på Twitter taget skarpt afstand fra episoderne.

»Vores holdning er klar, fast og konsistent: NUL tolerance over for racemæssig diskrimination. INTET kan ændre den indstilling,« skrev han i lørdags.

Lørdag offentliggjorde den nigerianske politiker Oloye Akin Alabi ​på Twitter en video af den kinesiske ambassadør i Nigeria, Zhou Pingjian, der blev grillet af en nigeriansk politiker over forskelsbehandlingen af ​​afrikanere i byen Guangzhou.

Under udvekslingen blev den kinesiske ambassadør tvunget til at se videoer af afrikanere, der angiveligt udsættes for diskrimination i Kina.

Ugandas og Ghanas regeringer indkaldte ifølge CNN deres respektive kinesiske ambassadører på grund af det, som ghaneserne kaldte »den umenneskelige behandling«.

I lørdags tweetede Moussa Faki Mahamat, der er formand for Den Afrikanske Unions Kommission, at han havde opfordret den kinesiske ambassadør til personligt at diskutere beskyldningerne om diskrimination.