Sorte bokse skal give svar på tre centrale spørgsmål efter flystyrt

De egentlige undersøgelser af det passagerfly, der styrtede ned i Egypten, er gået i gang. De sorte bokse skal åbnes, personalets ageren og flyets protokoller skal minutiøst gennemgås.

Resterne af det russiske fly, som lørdag formiddag styrtede ned ved Sinai-halvøen. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Meldingerne om, hvad der egentlig skete op til, at et fly styrtede ned i Egypten lørdag, er mange og stikker i flere forskellige retninger.

Forsøgte piloten at bede om lov til at nødlande, eller gjorde han ikke? Var der tale om en teknisk fejl, eller var den menneskeskabt? Levede flyets tilstand op til de standarder, som det kræves?

De svar kan de egyptiske og russiske myndigheder på stedet komme tættere på at besvare søndag eftermiddag, når flyets to sort bokse skal undersøges.

De sorte bokse i fly indeholder informationer om flyets seneste færden, og er derfor et vigtigt værktøj, fordi man blandt andet kan høre samtalerne i cockpittet mellem piloterne og få indtryk af alt fra stemning til faresignaler i flyet forud for en ulykke.

Undersøgelserne af de to bokse skal finde sted i luftfartsministeriet i Kairo, skriver Reuters.

Boksene er dog ikke altid tilstrækkelig dokumentation, og derfor samler efterforskerne på stedet alt den dokumentation, de kan komme i nærheden af.

Besætningens sundhedspapirer er blevet undersøgt, uden at man fandt indikationer på, at nogle af de syv havde psykiske eller fysiske problemer. De havde alle været igennem sundhedstest inden, de fløj til Sharm el-Sheikh.

Også flyets udstyr bliver endevendt, og foreløbigt står det klart, at der ikke var problemer med brændstoffet på flyet.

Egyptiske myndigheder har meldt ud, at de indledende undersøgelser tyder på, at det var en teknisk fejl, der skabte ulykken, men man har afvist, at piloten meldte om problemer forud for ulykken, som flere medier ellers skrev umiddelbart efter styrtet.

»Kommunikationen mellem personalet i kontroltårnet og det russiske fly foregik helt normalt op til det øjeblik, da katastrofen indtraf,« sagde Egyptens minister for luftfart, Hossam Kamal, på en pressekonference søndag, hvor han flere gange understregede, at flyet forsvandt »pludseligt«.

Sagen blev endnu mere forvirrende, da de russiske myndigheder gik ud og frabad sig at deltage i en gætteleg om, hvad ulykken skyldes, før der er håndfaste beviser.

Og som om der ikke var nok røre omkring styrtet, gik en militant gruppe, der sympatiserer med Islamisk Stat, offentligt ud og tog ansvaret for flystyrtet. Det har både de egyptiske og russiske myndigheder dog umiddelbart afvist som usandsynligt.

Flyet, der styrtede ned på vej fra Egypten til Rusland, havde 224 personer om bord, der alle døde. Indtil videre er 175 lig bjærget fra vraget, skriver det russiske medie RT.

I takt med at ligene bjærges, bliver de bragt til et lighus i Kairo, hvorfra de skal transporteres tilbage til St. Petersborg. De første lig bliver formentlig fløjet til Rusland søndag.