Sort skærm: IS-sympatisører hackede fransk TV-kanal

Den franske TV-station, TV5Monde, er blevet hacket af cyberaktivister, der sværger troskab til Islamisk Stat. Hackerne stoppede i en periode alle udsendelser på stationens kanaler.

Foto: A3999/_Malte Christians. Arkivfoto
Læs mere
Fold sammen

FRANKRIG: Klokken 22 onsdag aften lykkedes det hackere, der sværger troskab til Islamisk Stat (IS), at gennemføre et opsigtsvækkende angreb mod den franske TV-station TV5Monde.

TV-stationen, der sender fjernsyn i over 200 lande, måtte afbryde sendingen på deres kanaler i flere timer sent onsdag aften, samtidig med at man i en periode tabte kontrollen med sine sociale medier.

»Vi kan ikke længere sende på nogen af vores kanaler. Vi kontrollerer ikke længere vores websider og sociale medier,« lød det fra stationens chef, Yves Bigot, til AFP natten til torsdag, skriver SVT.se.

Det lykkedes blandt andet hackerne at tage kontrol med TV5Mondes Facebookside, og her offentliggjorde gerningsmændene ID-kort, der menes at tilhøre slægtninge til de franske soldater, der kæmper som en del af koalitionen mod IS i Irak og Syrien.

Fra samme platform sværgede hackerne troskab til IS og bebudede samtidig flere angreb af lignende karakter.

»Cyberkalifatet fortsætter sin cyberjihad mod Islamisk Stats fjender,« lød advarslen.

Først i løbet af natten lykkedes det TV5Monde at genvinde dele af kontrollen med sine kanaler, mens man senere på natten atter overtog kontrollen med sine sociale medier. Yves Bigot oplyser dog, at der kan gå dage før, alle TV-udsendelser kører normalt.

Angrebet synes umiddelbart at være det største og mest opsigtsvækkende af sin slags, siden hackere med sympati for IS for måneder indledte deres digitale korstog. Herhjemme oplevede Karen Blixen-museet at få sin hjemmeside hacket, da gerningsmænd i starten af marts lod teksten »Hacked by Islamic State (ISIS) We are everywhere ;-)« opføre på museets hjemmeside.

Terrorbevægelsen har dog selv fået virtuel kamp til stregen i form af hackergruppen Anonymous, der efter angrebet mod Charlie Hebdo erklærede krig mod IS. Få dage efter den erklæring lykkedes det Anonymous at overtage 800 Twitter-konti, 12 Facebook-sider og 50 mailadresser, der alle menes at have forbindelse til Islamisk Stat.