Sort homoseksuel skuespiller frikendes for anklager om iscenesat overfald

Jussie Smollett var mistænkt for at iscenesætte et racistisk og homofobisk overfald på sig selv. Nu har anklagerne droppet sigtelsen mod ham.

Den 36-årige skuespiller Jussie Smollett blev beskyldt for at lyve og for at have arrangeret et overfald på sig selv. Nu er han blev frifundet for anklagerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: VALERIE MACON

Alle anklager mod den amerikanske skuespiller Jussie Smollett er blevet droppet. Det oplyser hans advokater tirsdag efetrmiddag. Skuespilleren, der er sort og homoseksuel, vakte furore i de amerikanske medier, da der blev rejst mistanke om, at han havde løjet om et racistisk og homofobisk overfald på sig selv for at fremme sin karriere.

Ifølge Ritzau er alle 16 anklagepunkter om løgnene tirsdag blevet frafaldet.

Sagen begyndte i slutningen af januar, da Smollett fortalte politiet, at han var blevet udsat for et voldsomt overfald i Chicago, hvor han blandt andet blev udsat for racistiske og homofobiske skældsord og fik hældt blegemiddel ud over sig.

Ifølge Smolletts anmeldelse skulle gerningsmændene have råbt »Det her er MAGA-land« - en forkortelse af præsident Donald Trumps kendte slogan »Make America Great Again«.

Efter i første omgang at have efterforsket sagen mente politiet, at Smollett løj og selv havde iscenesat angrebet. Årsagen til løgnen skulle angiveligt have været, at han var utilfreds med den hyre, han fik for at spille med i den populære TV-serie "Empire". Som følge deraf skulle Smollett have betalt to brødre 3500 dollar for at udføre overfaldet.

Tirsdag er anklagerne mod Smollett så alligevel droppet, uden at anklagemyndigheden har angivet en præcis årsag til, hvorfor anklagerne er droppet. Anklagerne nøjes med at kalde det en »passende« afslutning på sagen.

»Jussie blev 29. januar angrebet af to mænd, som han ikke var i stand til at identificere. Han var et offer, der selv blev gjort til skurk og fremstillet som gerningsmand på grund af upassende udtalelser til offentligheden,« lyder det i en udtalelse fra Smolletts advokater, der samtidigt minder om, en retssag aldrig skal afgøres af offentlighedens holdning".

Politiet begyndte at tvivle på Smolletts historie, da sagen fik mere og mere medieomtale. Der fanstes ikke videobeviser på trods af de 50 overvågningskameraer i nærheden, og der var ikke et eneste vidne. Da politiet fandt frem til to mistænkte, påstod de, at skuespilleren selv havde betalt dem for at udføre overfaldet. De nævnte, at han var utilfreds med sin løn i 'Fox'-serien, hvor han ifølge Huffington Post tjente omkring 65.000 dollars per afsnit (427.609 kr.), og at han derfor planlagde overfaldet selv.

Hvad der i første omgang blev opfattet som en løgn, skabte vrede hos byens politiledelse og sorte politikere.

“Jeg er bekymret for, at hate crimes nu offentligt vil blive mødt med en skepsis, som vi ikke før har set,” udtalte Chicagos kriminalkommissær Eddie Johnson, mens den demokratiske præsidentkandidat Kamala Harris udtrykte frygt for sagens følger.